10

Een inheemse organisatie heeft felle kritiek geuit tegen deelname van Juan Carlos aan de viering van de onafhankelijkheid van Argentinië. Voormalig kolonisator Spanje pleegde genocide in de 19e eeuw.

De voormalige koning van Spanje, Juan Carlos, was door de Argentijnse regering uitgenodigd om San Miguel de Tucumán de viering bij te wonen van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Argentinië. In Tucumán, gelegen in het noorden van Argentinië, werd op 9 juli 1816 de onafhankelijkheid uitgeroepen na een acht jaar durende oorlog met Spanje. De Spaanse kolonisatie leidde tot het afslachten en knechten van de oorspronkelijke inwoners, zoals Azteken, Inca en Diaguita.

De inheemse bevolking is meteen na het bekend worden van de uitnodiging aan Juan Carlos uit protest de straat opgegaan. ‘Deelneming van een vertegenwoordiger van het Spaanse koningshuis aan de viering van de onafhankelijkheid van Argentinië is een regelrechte belediging voor de oorspronkelijke inheemse bevolking’, meldde de Unie van Volkeren van de Diaguita Natie (Uníon de los Pueblos de la Nación Diaguita) in de aanloop van de plechtigheden aan de Argentijnse president Mauricio Macri.

De inheemsen houden het Spaanse koningshuis verantwoordelijk voor ‘de grootste genocide uit de geschiedenis van de Amerikanen’. Ze vinden het ‘schandalig’ om een vertegenwoordiger van het Spaanse koningshuis uit te nodigen voor een feest waar ‘de bevrijding van het Spaanse juk wordt gevierd’. Uit protest nam de Diaguita zaterdag niet deel aan de viering in de kathedraal van San Miguel de Tucumán, waarbij naast Carlos onder anderen staatshoofden van Italië, Chili en Paraguay aanwezig waren.

‘We zullen niet knielen, noch voor de Spaanse Kroon noch voor een imperialistische macht en zijn lakeien’, berichtte de Diaguita aan de vooravond van de plechtigheden. Tevens verklaarden de inheemsen zich solidair met de Basken, Catalanen en Galiciërs die door Spanje worden belemmerd in hun strijd voor onafhankelijkheid. Zaterdag vond in het centrum van Buenos Aires een demonstratie plaats tegen Juan Carlos die eindigde bij de Spaanse ambassade aan de Avenida Figueroa Alcorta.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties