12

Komende vrijdag biedt de Vegetariërsbond samen met het Israëlische bedrijf Tivall een gratis maaltijd aan op het Amsterdamse Museumplein. Palestina-activisten grijpen de gelegenheid aan voor protest.

Op vrijdag 15 juli om 18 uur organiseren de Vegetariërsbond en Tivall de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein in Amsterdam waarvoor ruim 1.900 gasten zich hebben ingetekend. ,,De Langste Vegetarische Tafel wordt elk jaar weer lekkerder en dat in een geweldige ambiance. Het is ook nog heel laagdrempelig: iedereen kan gratis aanschuiven aan de gezellige lange tafels”, aldus directeur Floris de Graad van de Vegetariërsbond.

Maar niet iedereen vindt de ambiance ‘geweldig en gezellig’. Dat komt door de deelname van hoofdsponsor Tivall, een Israëlisch bedrijf dat internationaal leverancier is van vegetarische producten. Het netwerk Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) voert geruime tijd campagne voor het lot van de inwoners van de door Israël bezette Palestijnse gebieden. De situatie wordt vergeleken met het Zuid-Afrikaanse apartheidssysteem van weleer. Men roept onder meer de Nederlandse burger op solidair te zijn met de Palestijnen en producten afkomstig uit Israël te boycotten.

De stichting Diensten Onderzoek Centrum Palestina (docP) zet zich in voor de campagne van BDS. Men is niet te spreken over de keuze van de Vegetariërsbond om met Tivall in zee te gaan en zal om die reden ‘zeker niet mee eten’. De deelnemers aan de vegetarische maaltijd daarentegen krijgen vrijdag een flyer overhandigd waarin de achtergrond van Tivall aan bod komt. Het bedrijf is niet enkel Israëlisch, het maakt tevens onderdeel uit van Osem en het Joods Nationaal Fonds die beiden actief betrokken zouden zijn bij ‘schendingen van internationaal humanitair recht’.

Dat zit volgens docP kort samengevat zo. In 1995 verwierf Osem, een van Israëls grootste voedsel- en drankproducenten, een belang van 50 procent in Tivall. Osem heeft sinds een aantal jaar een samenwerkingsverband met het Joods Nationaal Fonds dat 13 procent van de grond in Israël in bezit heeft. ‘Het grootste deel hiervan werd onteigend van Palestijnen, de wettige eigenaren, die door het Israëlische leger van hun land werden verjaagd’, stelt docP. Osem zelf zou geregeld voedsel doneren aan de Israëlische militairen.

Vandaar dat de Palestina-activisten vrijdagavond protesteren op het Museumplein. In de hoop dat de Vegetariërsbond voor volgend jaar een andere hoofdsponsor vindt ‘zodat ook mensen die opkomen voor de mensenrechten van Palestijnen gezellig mee kunnen eten!’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7 jaren geleden

Totale onzin uiteraard: nergens hebben Arabieren juist zoveel burgerrechten als in Israel – denk aan homo’s, christenen, vrouwen enz.
Israel van apartheid beschuldigen is dan ook antisemitisch, volgens de betreffende definitie van de EU.

Ook het oproepen tot boycot van de Joodse staat is trouwens antisemitisch, volgens wetgeving in landen als Frankrijk.

Nanna
7 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Sorry maar ben je wel eens in Israël geweest?..

Een en al roadbloks, uren moeten omrijden om je familie te kunnen te zien. Als een crimineel bij elk punt doorgelicht te worden puur om naar je werk te komen…. hoezo burgerrechten.

7 jaren geleden
Antwoord aan  Nanna

Er zijn veiligheidsmaatregelen tegen Palestijnse moordlust inderdaad.
Of vindt u dat Joden zich moeten laten afslachten?
http://likud.nl/2016/07/ramadan-preek-op-tembelberg-roei-de-joden-uit/

Nanna
7 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Het is bijzonder hoe mensen denken dat wanneer je het niet eens bent met een werkwijze je gelijk anti joods zou moeten zijn.of iedereen dood wil hebben. Dat ben ik uiteraard niet. En zou ik zeker niet willen gezien ik meerder vrienden in tel a viv en tiberias heb.
Ook aan u niet alle palestijnen of arabieren zijn moordlustig.
Maar de maatregelen treffen wel een ieder. Het is de disbalans waar ik moeite mee heb.

Haim Ahmed Emmet
7 jaren geleden
Antwoord aan  Nanna

Lieve Nanna,

Je bent waarschijnlijk heel jong en naief.
De Arabieren uit Gaza en voormalig bezet gebied door Jordanie (Westbank) hadden vrij toegang en konden overal werken in Israel na de 1967 oorlog, die door Nasser van Egypte werd begonnen.
Zo werkten er cca. 200.000 Arabieren uit die gebieden in Israel, totdat Arafat de Intifada uitriep i.p.v. het vredes initiatief van President Clinton te aanvaarden.
Hoe meer aanslagen des te meer roadblocks.

rosa
7 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

hoe noemen we dan de boycot tegen Rusland en die tegen Iran?
Likoed Nederland weet niet dat vrouwen en homo’s in diverse orthodoxe joodse gemeenschappen niet dezelfde rechten hebben. Maar om gelijk met antisemitisme te komen is zo gaaaaaapppppp.

7 jaren geleden
Antwoord aan  rosa

Dat zijn incidenten, er is geen wettelijke apartheid, verre van dat en daarom zegt de EU dat zo een uitspraak antisemitisch is. U kan dat gaap noemen, maar dat houdt in dat u antisemitisme goed keurt.

Erik Wouda
7 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

We ageren tegen Turkse politici die hier campagne voeren, maar de vertegenwoordiger van Apartheidstaat Israël gaat ongehinderd haar terroristische gang. Reeds enkele jaren geleden werd door het Russel Tribunaal vastgesteld dat er meer dan 50 (VIJFTIG!) maatregelen zijn die samen geïnstitutionaliseerde apartheid vormen zoals verstaan wordt onder internationaal recht.

Opkomen voor een fout regime is één ding, regelrechte leugens verspreiden is een ander. Zou dat antisemitische cliché van de ‘liegende jood’ niet een een van waarheid hebben bevat? In het geval van Likoed (grootste partij van deze terreurstaat) wel.

Nanna
7 jaren geleden

Om nog te zwijgen over het illegaal inpikken van grond dat al generaties in de familie is. Het wordt gewoon afgepakt.

Wat ik het ergste vind is de jeugd. De Israëlische jeugd wordt van jongs af aan geleerd dat de palestijnen hem of haar wil doden. Deze indoctrinatie verwoest. Buren die jaren in vrede naast elkaar hebben gewoond… worden hierdoor tot vijanden gemaakt.

Dit heeft niets met burgerrechten te maken.

sally
7 jaren geleden
Antwoord aan  Nanna

Nanna ben je geboren in Lallaland? En ja, ik kom al vanaf begin jaren ’80 heel vaak in Israel en ken ook de (moderne) geschiedenis van dit gebied goed. Als jij je in het laatste wat meer en beter daarin zou verdiepen zou je begrijpen dat je uitspraken heel ver van de waarheid liggen. Roadblocks, muren, etc hebben een duidelijke veiligheidsreden. Als die er niet zouden zijn worden er weer wekelijks Israeli’s opgeblazen. Zie je dat soms liever? Net zo houdt Egypte al jaren de Rafah-crossing aan de grens met Gaza praktisch potdicht omdat ze de Gazanen als zeer gevaarlijk beschouwen. Het is om die reden juist Israel als enige Gaza van goederen voorziet. En landjepik? Leer wat over de demografie tussen bijv. 1860-1948, zou je goed doen. Haat bij Israelische jongeren?? Ik twijfel er aan of jij ooit echt in Israel bent geweest of je alleen maar focused op Pallywood. Dit laatste is de alom bekende anti-Israel propaganda-machine waar Nazi-Goebbels zich bij zou verlekkeren. Je behoort te weten dat die Haat- en Doodscultuur het logo is van de Palestinian Authorities (Hamas, Fatah en Islamic Jihad)..Ook dit jaar weer van die fantastische door andere landen gesubsidieerde jeugdkampen in Gaza waar tienduizenden kinderen worden gedrilled om Joden te vermoorden, te haten… Of interesseert ook dat jou niet. Eet maar veel Tivall producten, dat is gezond voor lijf en geest. Vooral dat laatste is belangrijk.

Nanna
7 jaren geleden
Antwoord aan  sally

Het heeft heel wat los gemaakt lees ik.

Allereerst zal ik nooit aanslagen goed keuren tegen joden of wie dan dan ook!!

Dat de geschiedenis inmiddels dusdanig ingewikkeld ligt realiseer ik me heel goed.

Dit zijn overigens ook constateringen van Israëlische jongeren zelf die ik tijdens reizen heb ontmoet. Velen die vlak voor of na hun diensttijd naar Thailand komen.

Erik Wouda
7 jaren geleden
Antwoord aan  sally

Zolan Israël met grote regelmaat massaslachtingen aanricht onder Palestijnen zal ik nooit blij worden van dit soort walgelijke goedpraterij. Er zijn jaren dat de verhouding 1 dode zionist op100 dode Palestijnen is! Als je andermans land komt bezetten en afpakken (want dat is sinds Balfour 1917 aan de hand) zul je mensen op je pad vinden die je naar het leven staan.

Zionisten: kotsbeu ben ik van die hypocriete praatjes. Wordt tijd dat er korte metten wordt gemaakt met dat tuig.

7 jaren geleden
Antwoord aan  Nanna

Totale leugen, u kan daar ook geen voorbeelden van geven.
U draait het om, want er zijn wel honderden voorbeelden van Palestijnse jeugd die droomt van het afslacht van Joden:
http://likud.nl/2014/05/hamas-geeft-kleuters-een-ideaal-de-joden-uitroeien/

Leo
7 jaren geleden

Zionisme = Racisme, OSEM is zwaar zionistisch. Dus Likoed Nederland, kom gewoon eens naar voren dat jullie segregatie steunen, en het inpikken van land jullie dagelijkse steun heeft. Dat het uitvaardigen van bijzondere wetten om andersdenkenden kalt te stellen gemeengoed is. Dat de essentie van de staat Israel juist ondemocratisch is maar juist kenmerken bevat die je kan vergelijken met staten die een enkel volk in haar gebied willen hebben.
Dat de staat Israel gebieden bezet die niet van de staat Israel zijn. en dat deze voortdurende bezetting in stand gehouden wordt enkel om de eigen staat haar legitimiteit te geven.

sally
7 jaren geleden
Antwoord aan  Leo

Het gebrek aan kennis is schrijnend.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  sally

Palestijnen bestaan niet!

7 jaren geleden
Antwoord aan  Leo

Wat een flauwekul. De Palestijnen is sinds 1937 16 keer een eigen staat aangeboden. Altijd geweigerd, Altijd dezelfde reden: men moest dan ook de Joodse staat accepteren.

Nanna
7 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Is dat zo? Of zijn de voorwaarden veelal eenzijdig geweest zonder dat de ander als volwaardig gesprekspartner met hun eigen claims konden onderhandelen? Dan wordt het al snel een eenzijdig gesprek.
Even los van of de claim van enige zijde legitiem is. Voelen beiden dat duidelijk wel zo. Wanneer er geen onderhandeling mogelijk is begrijp ik wel dat je niet zomaar akkoord gaat met het geen je wordt aangeboden. Dat zou ik een werk onderhandeling ook niet doen. Ook dit lijkt kort door de bocht.

Haim Ahmed Emmet
7 jaren geleden

Heeft een van jullie Palestijnen knuffelaars gezien en gehoord wat er gisteren in Nice is gebeurd?
Het enige export product van de Palestijnen is terreur. Of dat nu vliegtuigkaping is autobussen opblazen of stenen gooien of met messen mensen dood steken of met auto’s of vrachtwagens mensen overrijden. ga zo maar door, hun fantasie is wat terreur betreft onuitputtelijk.
Daarnaast fantaseren ze er ook nog hun geschiedenis bij.Voor 1948 waren de enige Palestijnen de Joden die er woonden. De Arabieren wilden geen Palestijnen genoemd worden, maar liever Groot Syriers. The Palestine Post was een krant die door Zionisten werd uitgegeven. De Palestijnse vlag had een Davidster in het midden.

Voordat jullie doorgaan met jullie Pallywood onzin verdiep je eens echt in de geschiedenis.

Nanna
7 jaren geleden
Antwoord aan  Haim Ahmed Emmet

Het is jammer dat je hiermee elke arabier tot terrorist bestempeld. Dat lijkt me erg kort door de bocht.

Volgens mij heeft Israël nog steeds zo ongeveer het machtigste leger ter wereld. Wanneer er drie doden vallen. ( wat overigens naar mij mening zeker niet had mogen gebeuren)
Is en inval waar ruim 200 doden vallen misschien een beetje buiten proporties denk je niet.
De machts verhouding is niet proportioneel. En daarmee werkt het een het ander in de hand. Ook ik begrijp dat aanslagen verdediging oproepen. Maar dan zijn burgerrechten toch ver te zoeken wanneer dat maar voor de helft van de bevolking geldt?

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  Nanna

Nogmaals palestijnen bestaan niet arabieren al helemaal niet en daarbij heeft Nederland GEEN slavernijverleden.

Houzee hiep hiep hoera!

Erik
7 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Knarfist is duidelijk een psychiatrisch gevalletje.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  Erik

ben in behandeling lieve erik.
(kut he).

Ghislain Georges
7 jaren geleden

Het probleem is dat je Arabische producten niet kan boycotten die produreren niets GJ