13

Demonstraties bij de Rotterdamse Kuip worden voortaan niet meer toegestaan rond voetbalwedstrijden. Dat heeft de Driehoek besloten na een interne evaluatie.

Demonstraties bij voetbalstadion De Kuip in Rotterdam worden voortaan niet meer toegestaan rond wedstrijden van Feyenoord. Dat hebben de burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie besloten na een evaluatie van de ongeregeldheden rond de wedstrijd Feyenoord tegen Roda JC eerder dit jaar. Volgens de Driehoek maakten de omstandigheden rond het Maasgebouw op het terrein van Feyenoord het lastig op te treden tegen groepen relschoppers.

Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord tegen Roda JC in februari demonstreerden enkele honderden supporters tegen het bestuur van Feyenoord. Met verhuisdozen spoorden ze de leiding van de club aan om op te stappen. Met charges van de ME werden demonstranten tegengehouden. Er werden in totaal 326 supporters aangehouden en vastgezet. Onder de arrestanten bevonden zich ook minderjarige Feyenoord-fans en mensen die niets met het ludieke protest te maken hadden.

Het afgekondigde demonstratieverbod werd woensdag bekend gemaakt, dezelfde dag waarop de Nationaal ombudsman en de Rotterdamse gemeentelijke ombudsman hun onderzoeksbevindingen presenteerden over het politieoptreden rond de bewuste voetbalwedstrijd. Ze noemen het optreden van de politie ‘kwalijk’ en concluderen dat er een ongeoorloofde inbreuk is gepleegd op de grondrechten van de demonstranten. ‘Er zijn verkeerde beslissingen genomen. Dit mag niet nog een keer zo gebeuren’, stellen de ombudsmannen.

Oppositiepartijen GL en D66 hebben geen goed woord over voor het afgekondigde demonstratieverbod. GL-raadslid Bonte eist dat de maatregel meteen wordt ingetrokken aangezien het recht op demonstratie een grondrecht is. Bonte wil snel een debat met de burgemeester. ,,Het lijkt wel of Aboutaleb het rapport van de Nationaal ombudsman niet heeft gelezen, of dat hij doelbewust zijn ogen sluit voor de kritische conclusies. In plaats van het afkondigen van een demonstratieverbod zou zelfreflectie op zijn plaats zijn.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties