17
Jetlag is momenteel te gast in het Westelijk Havengebied van Amsterdam | Hans Foto

De Amsterdamse vrijhaven ADM slijpt haar culturele messen om voort te bestaan. Het werkt samen met Jetlag, een experimenteel circus- en muziekfestival, dat momenteel haar tweede editie beleeft.

Jetlag is opgericht door de collectieven La Virgule en Side Kunst Cirque, beiden gevestigd in Toulouse, Frankrijk. Het festival heeft de naam Jetlag verkregen omdat het programma-aanbod een verstoring van het dagelijkse ritme veroorzaakt. Gezamenlijk reizen de Franse gezelschappen naar een plek waarin ruimte en tijd vervagen. Enkel op die manier kunnen zij lichtelijk verward de verrassende verbeeldingswereld van nieuw circus ten volste proeven.

Het ADM is een nieuwerwetse politiek-culturele vrijplaats in Amsterdam waar gewoond en gewerkt wordt. La Virgule is een collectief dat de circustraditie voorziet van nieuwe impulsen. Dit door ruimte te bieden aan ontspringend talent waardoor nieuwe energie wordt gegenereerd. Side Kunst Cirque is een onafhankelijk rondreizend circusproject dat eerder op vele internationale festivals opzien baarde, met name in het Franse Avignon en Fusion.

ADM, La Virgule en Side Kunst Cirque werken samen omdat ze dezelfde visie delen. Ruim 21 internationale circusgezelschappen en 15 muziekgroepen presenteren zich van 15 t/m zondag 17 juli in het Westelijk Havengebied te Amsterdam. Het betreft een ‘gecontroleerde chaos van zwevende dans, absurdistische humor, rauwe muziek, fysiek theater en gewaagde acrobatiek’. De ambitie van Jetlag is om het Europese circusgebeuren op te schudden.

Vrijplaats ADM gelegen aan de Hornweg is inmiddels negentien jaar gekraakt. De eigenaar probeert via de rechtbank een ontruimingsbevel te verkrijgen, tot op heden zonder succes. Nadat eerder de rechtbank in Amsterdam een negatief oordeel velde inzake een bodemprocedure tegen de vrijplaats, wees vorige maand het Gerechtshof een ontruiming af.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties