16

‘Ik weet het niet Erdo, je komt hier nu al zo lang en het resultaat is nihil. Je zit vreselijk in de penarie. Ik heb met je te doen omdat je buitenlandse collega’s jou nauwelijks nog serieus nemen en de steun onder de bevolking tot een dieptepunt is gedaald. Om maar te zwijgen over de verdeeldheid binnen je krijgsmacht. Dat minderwaardigheidscompl…’

‘… Arghhhh, hou op! Dat woord wil ik nooooit meer horen! IK IK IK ben de Nieuwe Verheven Leider, Turkije mag niet afglijden naar een samenleving van goddeloze honden, met Istanbul als verdorven centrum, Sodom en Gomorra. Allah is almachtig, mijn minaretten zijn mijn raketten! Geboortebeperking is landverraad, abortus is moord! En dan durven ze mij nog een dictator te noemen!’

‘Nu begin je alweer Necip Fazil…’

‘…op te hemelen? Want dat ga je nu zeker weer zeggen. Necip Fazil was geen fascist en antisemiet, de man was een groot Turkse denker en dichter! Jij moet eens goed op je woorden letten mannetje, onvervangbaar ben je niet!’

‘Ehhh (slikt), oké. Tja, je tegenstanders noemen je nu eenmaal dictator, of dictator in spe. Maar misschien moeten we het over een geheel andere boeg gooien. Weet je, laatst had ik een droom, die overigens behoorlijk surrealistisch was…’

‘Ja hallo, ik ben hier toch degene die zijn dromen moet vertellen en moet zien waar te maken? Jij moet ze enkel duiden!’

‘Ja ja ja, zonder meer, maar deze droom is bijzonder, gevalletje verdeel en heers.’

‘Nou vooruit, vertel.’

‘Ach, zo belangrijk is die droom nu ook weer niet.’

‘Nee, vertel! Verdeel en heers, dat klinkt goed in de oren.’

‘Weet je Erdo, je moet iets doen waardoor jouw onderdanen en de hele wereld weer tegen je op zullen kijken. Een daad stellen zodat ze je niet zo snel meer van dictatorschap zullen betichten, maar jou tot democraat in hart en nieren  benoemen. Een daad waarmee je jezelf weer op een voetstuk plaatst.’

‘Klinkt goed, wie moet ik daarvoor dit keer laten omleggen of opblazen?’

‘De de… nou kijk, ik droomde dat je je eigen coup orkestreerde. Jij bent op vakantie, uiteraard in eigen land, maar niet voordat je een x-aantal militairen de opdracht hebt gegeven om een aantal internationaal tot de verbeelding sprekende locaties in Istanbul voor de vorm te laten innemen. Denk aan een rijstrook van de brug over de Bosporus, een paar legervoertuigen op vliegveld Ataturk en het Taksimplein…’

‘… Tak tak taksim, waarom zou ik dat verdorven plein laten bezetten?!’

‘Tja, ik droomde het ook maar, volgens mij gaat het om de symboliek. Want jij gaat er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat duizenden islamieten het plein bevrijden van de coupplegers waarna de tegels weer gereinigd zijn.’

‘Hahaha, dat klinkt goed, maar hoe doe ik dan dan, ik ben immers op vakantie?’

‘Ja, maar jouw bevelhebbers houden je natuurlijk op de hoogte. Je roept via FaceSkype op tot burgerlijk verzet. Onderwijl heb je er wel voor gezorgd dat de staatsomroep TRT Turk zogenaamd uit de lucht is gehaald, maar niet voordat de presentatrice een verklaring namens de coupplegers heeft voorgelezen.’

‘Dat zou toch dom wezen, TRT Turk is juist mijn spreekbuis!’

‘Ja Erdo, maar daar kijken niet bijster veel burgers naar, zeker niet in het buitenland. Die andere staatsomroep, CNN Turk, is veel populairder, dát wordt jouw spreekbuis waarmee je wereldfaam verwerft. En even later wordt die tv-zender voor de vorm ook door militairen uit de lucht gehaald, maar niet voordat TNT Turk weer uitzendt. Want daarop zijn vervolgens de beelden te zien van hordes mensen die de nationalistische victorie kraaien, terwijl propagandisten jouw boodschap verkondigen.’

‘Dit is geniaal, wat een droom! Maar maar, ik roep mijn achterban op tot burgerlijk verzet… lopen ze daarmee geen gevaar?”

‘Natuurlijk niet, jouw militairen zullen zich netjes gedragen en in de lucht schieten. Zodra ze belaagd worden door woedende meutes, schieten agenten hen te hulp. Voor de vorm laat je in Ankara wat vuurwerk ontploffen bij het regeringsgebouw en wat gevechtsvliegtuigen laag over vliegen. Spektakel gegarandeerd en, dat is belangrijk, het moeten wel plukjes militairen zijn, anders is de kans reëel dat de coup uitlekt.’

‘Op zich een goed punt, geen gewonden, doden en arrestaties, maar dan wordt het toch ongeloofwaardig, dat is niks voor mij?’

‘Klopt, maar je hebt de media in handen, ensceneer maar raak, leef je uit. Jij weet als geen ander hoe de massamedia werken, ze nemen alle onzin klakkeloos over. En wat nog het allermooiste is aan mijn droom, en nu komt het, dat je eindelijk de bezem door jouw leger kunt halen. Al die duizenden criticasters kun je voor jaren op laten sluiten. Ook rechters die jouw bevelen niet opvolgen kun je betichten van deelname aan de coup en de laan uitsturen.’

‘Jijijijij, jij jij jij, jij bent goed!’

‘Ach, we dromen allemaal wel eens wat.’

‘Neeeee, nee nee nee, jij jij jij jij, jij bent de allerbeste zielenknijper die er is!’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nieuwsgrazer
7 jaren geleden

LEESTIP

De tiran, de obstakels en de opruiming

https://www.ravage-webzine.nl/2016/05/20/de-tiran

Patrice Riemens
7 jaren geleden

Dit is duidelijk een voorbeeld van de betere conspiratie-theorie. In die zin dat het nog verdomd allemaal waar zou kunnen zijn – in casu dat het hele putsj door Erdogan zelf geënsceneerd zou zijn. Met bijna 200 doden waarvan meer dan de helft putsjisten is het toch een ietwat onwaarschijnlijk scenario, geschreven vanuit zijn uitkomst – d.w.z. een massieve zuivering van het Turkse staatsapparaat die doet vrezen dat de terugkeer van een Erdogiaanse variant van het Ottomaanse rijk (een beetje zoals Putin in voorheen de Sovjet Unie een neo-Tsaristies regiem heeft ingesteld, symboliek en al) nu echt zijn beslag gaat krijgen.

Voor degenen die niet weten wie Necip Fazil Kisakürek was (ik bijvoorbeeld, en ik heb/had een reputatie als Turkije-kenner):

https://en.wikipedia.org/wiki/Necip_Faz%C4%B1l_K%C4%B1sak%C3%BCrek

Hij moet dus een belangrijke inspiratiebron zijn geweest voor Erdogan’s (niet zo) geheime politieke agenda van totale ontmanteling van de Kemalistische, seculiere, staatsideologie die tot 15 jaar geleden even kritisch onbespreekbaar was als de onoverwinnelijkheid van de leer van Karl Marx in de toenmalige DDR. NFK’s antisemitisme past dan ook heel goed in zijn anti-Kemalisme: Joden, i.t.t. Armeniërs, Grieken, Lazen en Koerden, stonden namelijk in Turkije ook bekend als de ‘staatsminderheid’, (vrijwel) gevrijwaard van discriminatie, maar juist ‘bewijs’ van gelijke behandeling.

Het hele gebeuren in Turkije (en het is nog lang niet uitgewerkt) doet denken aan het mechanisme dat wij bij Nine Eleven hebben gezien. Het gebeuren zelf kan ‘onmogelijk’ een set-up zijn, maar het was wel een godsgeschenk voor de krachten die al lang van plan waren – en de plannen allang klaar hadden liggen – om definitief hun eigen absolute heerschappij in te stellen.

nieuwsgrazer
7 jaren geleden

Meer over Necip Fazil, de grote inspiratiebron van Erdogan:

http://www.groene.nl/artikel/we-gaan-het-land-zuiveren

Nizam Cabbar
7 jaren geleden

Niet alleen Necip Fazil, maar ook ene Adolf Hitler is een groot voorbeeld en inspiratiebron van de fascistische dictator Erdogan. Dit is geen verzinsel. Dat heeft hij zelf verklaard.