18
Een Turkse ultranationalist heeft Fethullah Gülen alvast aan de strop gehangen

De ‘coup’ van vrijdagnacht in Turkije heeft de binnenlandse zuiveringscampagne onder politieke tegenstanders van dictator Erdogan in een stroomversnelling gebracht. Ook in Nederland ontkomt men er niet aan.

Daags na de mislukte vermeende staatsgreep wond de Turkse dictator Erdogan er geen doekjes om. Als zelfbenoemde opperrechter schoof hij de schuld van het gebeuren onmiddellijk in de schoenen van zijn politieke tegenstander Fethullah Gülen en diens aanhangers. ,,Het is als een kankergezwel dat de hele Turkse staat heeft aangetast”, aldus de immer welbespraakte Erdogan. Hij riep de Turkse ultranationalistische moslims in binnen- en buitenland op om massaal de straat op te gaan uit protest tegen de Gülen-beweging.

Inmiddels zijn in Turkije 7.543 mensen gearresteerd, waaronder 6.038 militairen, honderd politiemensen, 755 rechters of aanklagers en 650 burgers. De snelle arrestatiegolf wekt de indruk dat de regering lijsten met namen al van tevoren had klaar liggen. Dat denkt ook EU-commissaris Johannes Hahn: ,,De lijsten waren beschikbaar, wat erop duidt dat deze gebruikt zouden worden in een bepaalde fase. Ik ben zeer bezorgd. Het is precies wat we vreesden”, zei hij maandag.

Volgens Fethullah Gülen heeft Erdogan de couppoging mogelijk in scène gezet. Gülen en zijn aanhangers zijn er door Erdogan en diens volgelingen vaker van beticht een ‘parallelle structuur’ op te zetten, met vertakkingen binnen de strijdkrachten, politie, rechterlijke macht en media, met als uiteindelijke doel de staat over te nemen. De beschuldigingen volgden volgens Gülen na corruptieonderzoeken in 2013. De Turkse geestelijk denker verblijft momenteel in de VS in ballingschap.

De afgelopen dagen ontkomen ook aanhangers van de Gülen-beweging in Nederland niet aan de lange arm van Erdogan. In diverse steden, waaronder Amsterdam, Zaandam, Rotterdam en Deventer, gingen Nederturkse heethoofden de straat op. Op Twitter en Facebook worden volop dreigementen geuit aan het adres van de ‘landverraders’ en ‘staatsvijanden’. ‘De verantwoordelijkheid voor het elimineren van deze terroristen in Nederland rust op onze schouders. Iedereen weet wie ze zijn’, schrijft een Erdogan-aanhanger op zijn Facebook-pagina.

Er verschijnen tevens oproepen tot boycot van vermeende met Gülen sympathiserende instellingen, winkelketens en dergelijke, zoals de islamitische basisschool De Roos, Bilal Chicken Centre, ADO Bike, Senda Zorgen en Zaman Vandaag. De eigenaar van fietsenzaak Ado Bike in Rotterdam zegt niets te maken te hebben met Gülen. ,,Misschien bedoelen ze de groothandel, ik weet niet hoe het daar zit, over die dingen hebben we het niet”, zegt hij verbaasd. ,,Dit kan zeker effect hebben, maar we gaan gewoon door. Ik heb hier serieus schijt aan.”

Het buitenland staat vooralsnog achter de democratisch gekozen Erdogan van NAVO-bondgenoot Turkije. De VS en EU zeggen zich weliswaar zorgen te maken over de zuiveringen in Turkije, maar doen er niets aan. De Europese Unie maakt er wel een punt van dat Turkije de doodstraf niet mag herinvoeren, wat Erdogan dit weekeinde voorstelde. Gebeurt dat dan zijn de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap voor Turkije van de baan. Het is een geruststellende gedachte dat een dictatuur zonder doodstraf welkom is binnen de EU…

Lees ook:
Erdogan’s wonderbaarlijke genezing
De tiran, de obstakels en de opruiming
Erdogan aangeklaagd voor oorlogsmisdaden

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Juuly rasiest!
Als de westerings, krebbers, kuitjes, ravotrs, van de sandes (ook gij) esseds en dergelijke luitjes zonder ooit een voet op de werkvloer gezet te hebben dat maar goed vinden van hun baas.
Kapitalisme kijk gerust de andere kant uit.

Marjo
7 jaren geleden

Deze hele zogenaamde coup is opgezet door hem zelf, anders hadden ze hem en zijn vliegtuig waar hij inzat wel uit de lucht gehaald. Dit alles is een opgezet politiek spel van hem, om de hele macht naar zich toe te trekken. Turken die in Ned wonen en hier in mee gaan hebben niet meer als en hersenvermogen van een krop sla. Denken kunnen ze schijnbaar niet, het zijn respectloze mensen die hier niets te zoeken hebben als ze een dictator zo aanbidden, snel terug naar jullie eigen land dan toch als het zo goed leven is met zo iemand als Erdogan.

Pruikebaard
7 jaren geleden

Het doet denken aan de ‘verijdelde coup’ tegen Soekarno waarmee Suharto aan de macht kwam. In de zuiveringen en slachtingen daarna vielen meer dan een miljoen doden en honderdduizenden verdwenen in concentratiekampen. De ‘verijdelde coup’ is best wel een oude truc. Ook Rinus van der Lubbe had die mogelijkheid niet goed doordacht. Na een echte verijdelde coup keert de rust terug. Na een ‘verijdelde coup’ raast de adrenaline en bloeddorst verder en verder.