23
Een Braziliaan probeert in de stad Joinville met een brandblusser de olympische fakkel te doven

Traditiegetrouw grijpen tegenstanders van de geld verspillende Olympische Spelen ook ditmaal de reis van de toorts richting Rio de Janeiro aan om de olympische vlam vroegtijdig te doven.

Op 3 mei vertrok vanuit de Braziliaanse hoofdstad Brasilia de eerste van de in totaal 12.000 toortsdragers in gezwinde spoed voor een estafettetocht door Brazilië waarbij onderweg 320 steden worden aangedaan. Als alles goed gaat zal de laatste toortsdrager op vrijdag 5 augustus arriveren in het Maracanã-stadion van Rio de Janeiro waar in het kader van de openingsceremonie van de Spelen het olympische vuur zal worden ontstoken.

Helemaal soepeltjes verloopt de estafettetocht met de toorts tot nu toe niet, ondanks de genomen veiligheidsmaatregelen. Er lopen namelijk aan weerszijden van de rennende fakkeldrager een tiental veiligheidsbeambten mee die, uiteraard, om de zoveel kilometer eveneens moeten worden afgelost. Het weerhoudt actievoerders er overigens niet van om de wandelende vlam aan te vallen uit protest tegen het commerciële megalomane sportevenement in hun land.

Op 28 juni slaagde een man langs het parcours in de stad Maracaju erin een emmer water over de toortsdrager leeg te kieperen. De 27-jarige man zette het onmiddellijk op een lopen maar werd in de kraag gegrepen door een agent. Na het betalen van een boete werd hij weer vrijgelaten, al hangt hem wel een celstraf van zes maanden tot drie jaar boven het hoofd. Hij zou tot zijn daad zijn gekomen na het aangaan van een weddenschap op Facebook waarop hij zijn actie aankondigde.

Een week eerder leidde de doortocht van de olympische fakkel in Manaus uit op een geheel ander incident. Een geketende wilde jaguar die als pronkstuk (mascotte) diende bij een olympische ceremonie, en kennelijk ook geen fan was van de Spelen, ontketende zichzelf en dreigde de aanwezige soldaten aan te vallen. Nadat vier verdovingspijltjes het dier niet rustiger maakten, werd hij doodgeschoten. Dierenactivisten spraken schande van het voorval met de bedreigde diersoort.

Tijdens de doortocht van de olympische vlam door Joinville op 14 juli zette een actievoerder een brandblusser in om de vlam te doven. Het spectaculaire voorval, goed voor een zilveren medaille, leidde tot aardig wat paniek, zoals de beelden aantonen. In São Paulo heeft op 23 juli een man geprobeerd de olympische vlam te stelen, wat hem een bronzen medaille oplevert. Hij rende hard op de toortsdrager af maar kon op tijd worden gestopt door de massaal aanwezige politiemensen.

De helft van de Braziliaanse bevolking heeft helemaal geen trek in de Olympische Spelen, die over minder dan twee weken beginnen in Rio de Janeiro. Dat blijkt uit een peiling die onlangs verscheen in de krant Falho de São Paulo. Het aantal tegenstanders is twee keer zo groot als bij een eerdere peiling in 2013, toen 25 procent van de Brazilianen zich verzette tegen het grootschalige sportevenement.

Meer dan 60 procent van de ondervraagden denkt dat de Spelen de Brazilianen meer zullen kosten dan gaan opleveren. Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een diepe politieke en economische crisis. Onlangs moest de gouverneur van Rio de Janeiro een noodlening afsluiten om ervoor te zorgen dat er tijdens de Spelen genoeg politiemensen op de been zijn en voldoende ziekenhuizen operationeel. De kosten van de Spelen bedragen om en nabij de 11,6 miljard euro.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties