24
In een hal in Ankara worden honderden arrestanten als beesten gevangen gehouden

Turkse politieagenten die toezicht houden op de ruim 10.000 arrestanten die sinds de ‘coup’ gevangen zijn gezet, maken zich schuldig aan martelingen en verkrachtingen. Dit meldt Amnesty International.

Uit gesprekken die onderzoekers van Amnesty International voerden met Turkse advocaten, dokters en een persoon die in een detentiecentrum werkzaam is, komt een schokkend en eenduidig beeld naar voren van mishandeling en marteling in verschillende detentiecentra in het land. Sinds de mislukte ‘coup’ zijn meer dan tienduizend mensen gearresteerd en vastgezet in politiebureaus, sporthallen en gerechtsgebouwen.

Volgens Amnesty houden politieagenten in Ankara en Istanbul mensen langdurig vast zonder dat ze eten, drinken of medische verzorging krijgen. Gevangenen worden uitgescholden, bedreigd, afgeranseld, gemarteld en in sommige gevallen verkracht. Daarnaast krijgen ze geen toegang tot een advocaat of familie en geen informatie over de aanklacht tegen hen.

In een sporthal in Ankara werden volgens een geïnterviewde 650 tot 800 mannen vastgehouden. Ten minste 300 van hen hadden zichtbare verwondingen als gevolg van afranselingen opgelopen. Zo’n veertig van hen waren zo zwaar gewond dat ze niet konden lopen. ‘De berichten over geweldmisbruik zijn buitengewoon alarmerend’, zegt John Dalhuisen, hoofd Europa van Amnesty International.

Amnesty roept de Turkse autoriteiten op deze ‘weerzinwekkende praktijken’ te staken en internationale waarnemers toe te laten om alle gevangenen te bezoeken. Ook wordt het Europees Comité ter Voorkoming van Marteling (CPT) opgeroepen een bliksembezoek aan Turkije te brengen om de omstandigheden waarin mensen worden vastgehouden, te onderzoeken. Als lid van de Raad van Europa mag de Turkse regering samenwerking met het CPT niet weigeren.

Naast de schokkende detentieomstandigheden is Amnesty zeer verontrust over de door dictator Erdogan op 20 juli afgekondigde noodtoestand van ten minste drie maanden. ‘Het lijkt een voorbode voor wat die noodtoestand met zich mee dreigt te brengen: het terugdringen van de mensenrechten en een excuus voor een verdere aanval op de vrijheid van meningsuiting, willekeurige gevangenname en marteling’, aldus Amnesty International.

Bij de mensenrechtenorganisatie wordt gevreesd dat de noodtoestand gebruikt zal worden om de periode van voorarrest, momenteel maximaal vier dagen, te verlengen. ‘Dat kan het risico op mishandeling en oneerlijke processen verhogen. Noodmaatregelen kunnen ook worden ingezet om het recht op vrije meningsuiting en dat op vreedzame samenkomst willekeurig te beperken. Eveneens kan het recht van ambtenaren om in beroep te gaan tegen hun ontslag of schorsing ermee worden ontzegd.’

De Turkse AKP-autoriteiten hebben maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 42 journalisten. Turkije heeft inmiddels ruim 60.000 militairen, politiefunctionarissen, rechters, leraren, ambtenaren en anderen aangehouden, geschorst of ontslagen in de dagen na de poging tot staatsgreep. Ook de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft maatregelen genomen en de contracten van 211 medewerkers beëindigt die ervan worden beticht aanhanger te zijn van de Gülen-beweging.

Lees ook:
Keulen vreest komst Erdogan-demonstranten
Erdogan maakt jacht op Gülen-beweging
Erdogan’s wonderbaarlijke genezing
De tiran, de obstakels en de opruiming
Erdogan aangeklaagd voor oorlogsmisdaden

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
7 jaren geleden

“”Brussel”‘ Rutte en Merkel hebben Erdogan toch gefeliciteerd!!??

Ach ja, Adolf mocht hier in Nederland in 1938 ook niet beledigd worden toch!!!

john
7 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

erdogan is slechter als hitler

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  john

Zo moeilijk is dat ook niet.

Sandra Westrenen
7 jaren geleden

Ook in Frankrijk heeft het regime Hollande de noodtoestand uitgeroepen; eveneens om drogredenen.

Ook in ons land blijft de regering voorkennis bij de golf van ‘islamitisch’ geweld toedekken. Op dit bericht geen enkele reactie, noch van politieke kant, noch van het mediakartel.

Natuurlijk weet onze Regering van

De Hollandse Regering heeft al zo vaak laten zien dat zij eigen burger op wil offeren, voor de agenda van buitenlandse machten. Lachend.
Bijlmerramp, Landmijnenramp Enschede, Politionele acties Indonesië, transporten naar de nazi-kampen, MH17.

Maar ja, al eerder is gebleken dat A.I. persé de Néderlandse schendingen van mensenrechten niet tot haar doelstelling rekent.
How the U.S. Trains Vast Numbers of Foreign Soldiers and Police With Little Oversight:
https://theintercept.com/2016/07/13/training/
De Turkse staat is ‘one of us’: http://decodingsatan.blogspot.it/2016/06/turkey-sabbatai-zevi-and-donmeh.html

Herman
7 jaren geleden
Antwoord aan  Sandra Westrenen

Sandra,

Ben het helemaal met jou eens.
Nederland is net zo erg als Turkije.

Alleen Turkije is Islamitisch en Nederland niet.

Economische belangen gaan bij Nederland voor de rechten van de mens.

Amnesty onderzoek de wandaden van Nederland ook maar eens ten opzichte van hun politionele acties in Indonesië.

Edward de koning
7 jaren geleden

Marteling is veelvoorkomend. Het is de macht van de overwinnaar op de verliezer. De mens heeft van nature een donkere kant die in tijden van oorlog naar boven komt. Wij denken dat we beschaafder zijn dan 200 jaar geleden of langer, de realiteit is dat dat niet zo is, hooguit zijn we slimmer geworden in de manier van een ander te pijnigen. Alle wetten en verdragen (Genève) worden opgemaakt in vredestijd , iedereen is het er dan mee eens. Als de omstandigheden er zijn kan ieder mens de ander pijn doen, in opdracht of omdat hij/ zij dit zelf wilt doen. Dit artikel is slechts 1 voorbeeld van de vele

Petersah
7 jaren geleden

Turkijke is gewoon een vuile dictatuur. Die erdogan is gewon een grote psygopaat die mensen om zich heen wind door zijn macht en vriendjes poletoek

Therese weijdt
7 jaren geleden

Erdogan is de doodsteek voor Turkse mensen de Turkse praatjesmakers hier in Nederland hoeven niet voor hun leven te vrezen
Daarom wonen ze ook in NL en Rutte begin er ook een beetje op te lijken dictator
Zou ook afgezet moeten worden alles maar weglagen en straks als hij het land verkwanselt heeft
Krijg hij weer een goeden baan