26

Tienduizenden Turken komen zondag in Keulen bijeen om steun te betuigen aan dictator Erdogan en diens zuiveringsoperatie. Inwoners van de Duitse stad zijn bang dat het protest zal escaleren.

‘Ja voor democratie – Nee tegen de staatsgreep’, zo luidt het motto waarmee de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) aanstaande zondag een pro-Erdogan manifestatie houdt in Keulen. De UETD is nauw verbonden aan de Turkse regeringspartij AKP van Erdogan. Naar verwachting komen 15.000 tot 30.000 aanhangers van het Turkse staatshoofd naar de bijeenkomst op de Deutzer Werft, op de rechteroever van de Rijn nabij het centrum van de stad.

De politie zet 2.300 agenten in afkomstig van korpsen uit de hele deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De politie houdt er rekening mee dat de gemoederen hoog op kunnen lopen. Het hoofd van de Keulse politie liet vrijdag weten dat hij een verbod niet uitsluit als de situatie te gespannen wordt. Bijvoorbeeld indien leden van de Turkse regering besluiten de manifestatie aan te zullen grijpen om zelf zondag naar Keulen te komen.

De korpschef kondigde tevens aan dat de politie korte metten zal maken met elke vorm van oproepen tot geweld, bijvoorbeeld tegen aanhangers van de Gülen-beweging en de Koerden in Duitsland. De Koerdische gemeenschap ziet zelf bewust af van een tegendemonstratie. Als argument wordt opgevoerd dat men de aanhangers van Erdogan niet de gelegenheid wil bieden geweld te gebruiken tegen de Koerden die worden weggezet als ‘terroristen van de PKK’.

Voor fractielid Volker Beck (Grünen) in het Duitse parlement is het afzien van een tegendemonstratie van de Koerdische gemeenschap reden tot bezorgdheid: ,,Het feit dat de Koerdische gemeenschap in Duitsland bang is voor gewelddadige rellen tegen hun eigen demonstranten is een indicatie van het huidige klimaat dat wordt gecreëerd door Turkse nationalisten”, zegt hij in het Duitse dagblad Die Welt.

Ook bij andere politieke partijen valt de pro-Erdogan bijeenkomst niet in goede aarde. ,,De Turkse binnenlandse politiek heeft op Duitse bodem niets te zoeken”, zegt de algemeen secretaris van de Beierse partij CSU Andreas Scheuer. ,,Wie actief betrokken wil zijn bij de Turkse binnenlandse politiek kan beter ons land verlaten en teruggaan naar Turkije.” Eerder deze week riep premier Hannelore Kraft van de deelstaat de Turkse gemeenschap op het Turkse conflict ,,niet naar het gekozen vaderland in Noord-Rijnland-Westfalen te halen”.

27Ook inwoners van Keulen uiten hun verontwaardiging. Het dagblad Kölner Stadt-Anzeiger wordt bestookt met boze brieven waarin onder meer het stadsbestuur van Keulen opgeroepen wordt ‘deze waanzin’ te stoppen. ‘Waarom staat Keulen een demonstratie toe voor dictator Erdogan, een man die er voor heeft gezorgd dat de rechterlijke macht naar zijn pijpen danst’. Sommige lezers zijn ontzet vanwege het feit dat de demonstratie ooit werd goedgekeurd.

Mustafa Yeneroglu, een Duits-Turkse afgevaardigde van Erdogan’s AKP-partij, hekelt de afkeurende geluiden van Duitse politici. Als gevolg van hun uitlatingen zouden onder meer busondernemingen en een verhuurder van wc’s hun deelname aan de manifestatie hebben afgezegd. „Andere aanbieders hebben het over opgelegde druk van hogerhand. Het is onverklaarbaar waarom men zich stoort aan uitgerekend een vreedzame herdenking van het neerslaan van een bloedige couppoging in Turkije.”

Update:
Bij de AKP-manifestatie mag geen rechtstreekse videoverbinding met de Turkse tiran worden gemaakt. Het Duitse grondwettelijke hof heeft een verbod bevestigd dat zaterdag werd uitgesproken door een lagere rechtbank.
Lees ook:
‘Turkije martelt en verkracht gevangenen’
Erdogan maakt jacht op Gülen-beweging
Erdogan’s wonderbaarlijke genezing
De tiran, de obstakels en de opruiming
Erdogan aangeklaagd voor oorlogsmisdaden

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter Emile
7 jaren geleden

‘Ja voor democratie – Nee tegen de staatsgreep’, is het motto, heb ik begrepen.
Rare opvatting van democratie hebben die Erdo-fanboys.