01
De Tsjech Lukas Novy kreeg het in zijn thuisland voor elkaar om met zijn vergiet in het paspoort te komen

Een rechter in Groningen heeft een streep gezet door plannen van leden van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster om met een vergiet als hoofddeksel te worden afgebeeld op een officieel identiteitsbewijs.

Dat blijkt maandag uit een uitspraak van de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland. Dirk Jan Dijkstra uit Emmen was een rechtszaak begonnen tegen de gemeente Emmen. Die gemeente weigerde de pasfoto van Dijkstra voor een ID-kaart omdat hij een vergiet op zijn hoofd droeg. De 24-jarige Dijkstra draagt het vergiet vanwege zijn geloof: hij is lid van de kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

,,Zoals moslima’s een hoofddoek dragen en ook op die manier op de officiële documenten mogen staan, zo wens ik mijn vergiet te dragen’’, betoogde Dijkstra drie weken geleden voor de rechtbank, meldt het Nieuwsblad van het Noorden. De rechter, die tijdens de rechtszaak zichtbaar worstelde met de sliertige kwestie, gaat daar niet in mee en geeft de gemeente Emmen gelijk. Het dragen van het vergiet vanwege het geloof is niet verplicht, daar wijkt het af van andere religies.

Dijkstra laat weten dat hij nu naar de Raad van State stapt, de hoogste bestuursrechter van het land. ,,De uitspraak van de rechter betekent goed en slecht nieuws. Goed omdat in de uitspraak staat dat onze overtuiging een levensbeschouwelijke stroming is. Het slechte nieuws is dat in dit individuele geval geen vergiet op de foto van het legitimatiebewijs mag.’’ Opmerkelijk genoeg accepteerden de gemeente Leiden en Den Haag eerder wel een dergelijke aanvraag van een inwoner.

Het Vliegend Spaghettimonster (oorspronkelijk Engels: Flying Spaghetti Monster ofwel FSM) is de god van het pastafarisme, de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, een religie welke kritisch staat tegenover de huidige maatschappij en andere religies, maar deze wel in waarde laat. De snelst groeiende kerkgemeenschap van Nederland – begin dit jaar opgericht met, volgens eigen zeggen, inmiddels al 10.000 leden – staat voor gelijkheid voor iedereen. Er vinden diensten plaats in kerken, maar bovenal in kroegen.

Volgens het nieuwe geloof tref je in de hemel ‘biervulkanen en een stripfabriek’ aan. ‘In de hel trouwens ook, maar daar is het bier bedorven en hebben alle strippers een geslachtsziekte.’ In plaats van de tien geboden hebben de pastafari’s acht ‘liever-nieten’. Een voorbeeld van zo’n liever-niet: ‘Ik heb liever niet dat je mijn bestaan gebruikt als middel om te onderdrukken, onderwerpen, straffen, iemands ingewanden eruit te halen, en/of, je weet wel, gemeen te zijn tegen anderen.’ Pastafari’s tref je met name in de VS en Europa aan.

UPDATE:
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) adviseert sinds 25 juli de gemeenten nadrukkelijk de aanvragen voor reisdocumenten waarop een pasfoto met een vergiet op het hoofd is geplaatst af te wijzen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Duidelijk een geval van discriminatie en ongelijke behandeling!
Schande!

ikke
7 jaren geleden

Een kerk is een kerk !
Jammer, benoem het anders en dit paste-monster lijkt ook zeker geen diervriendelijk gebeuren ?

Guenevere
7 jaren geleden
Antwoord aan  ikke

Bent U er soms eentje van de Linkse Kerk…?

ikke
7 jaren geleden

Nee Miep,
Ben van geen enkele kerk, gvd!

Guenevera
7 jaren geleden
Antwoord aan  ikke

Gezien uw taalgebruik bent U op zijn minst christelijk opgevoed. En mijn naam is toch echt Guenevere.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  Guenevera

Kleinigheden in het geheel.
Persoonlijk geloof ik in het Nationaal Socialisme maar met mijn Waffen SS stahlhelm mag ik ook niet op de foto voor mijn persoonlijke pas.
Verschil moet er wezen nietwaar?