02

De kapitaalkrachtige voedingsindustrie slaagt erin EU-regelgeving die het gebruik van suiker moet terugdringen, tegen te houden of te ondermijnen.

Door de invloedrijke lobbypraktijken van de voedingsindustrie verliest Europa de strijd tegen hartziekten, zwaarlijvigheid en diabetes als gevolg van overmatig suikergebruik. Dat stelt lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) in het rapport A spoonful of sugar. Bedrijven en belangenorganisaties van frisdrank, snacks en zoete etenswaren geven jaarlijks ruim 21 miljoen euro uit om de Europese Unie te beïnvloeden, schat CEO.

Het bedrijfsleven beweert weliswaar de volksgezondheidscrisis te lijf te willen gaan, maar gedraagt zich daar niet naar. Zo lobbyt de suikerindustrie voor handelsverdragen als TTIP en CETA die wetten ondergraven en worden toezichthouders onder druk gezet en wetenschappers ingelijfd, aldus CEO. Verder komen grote voedingsconcerns met zwakke voorstellen om de hoeveelheid suiker in hun producten op vrijwillige basis te verlagen.

Daarnaast zetten ze consumentenorganisaties buitenspel door agressief te lobbyen met een miljardenbudget, staat in het rapport. Doel is strengere regelgeving, zoals een suikerbelasting of duidelijke etiketten met de hoeveelheid toegevoegde suikers tegen elke prijs te voorkomen, aldus de onderzoekers. Zij wijzen erop dat suikerrijke producten de hoogste winstmarge hebben.

Multinationals kunnen regels tegenhouden die suikerconsumptie moeten tegengaan. Een bedrijf als Nestlé is inmiddels groter dan Shell. Het kan miljoenen steken in lobbypraktijken, en heeft een enorme waarde als het gaat om werkgelegenheid en export. De druk op Europa om hen ongemoeid te laten, is groot. Zo haalden voorstellen om suiker zwaarder te belasten, en om de informatie op producten eerlijker te maken, de eindstreep niet.

De bedrijven beïnvloeden ook de wetenschap, meldt het rapport. Zo stelden 21 wetenschappers in 2010 dat er géén concrete link is tussen suiker en obesitas. Uit het rapport blijkt nu dat 14 van de 21 onderzoekers een band hadden met de voedingsindustrie. Behoorlijk wat wetenschappers zijn op zoek naar financiering voor hun onderzoek. De voedingsindustrie betaalt daar graag voor, aldus CEO, en dat heeft invloed op het resultaat.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Westrenen
7 jaren geleden

Suiker is tenminste een puur natuurprodukt. Ga je hieraan rommelen, wordt suiker vervangen door Obesitas veroorzaker numero uno: glucose-fructose stroop.
En monopoliseer je de ‘markt’ voor zoetstoffen verder; Gargill is al – met afstand – wereldleider in alle zoetstoffen. Aspartaam is ook nog ‘s kankerverwekkend.
Met voedsel moet je zo min mogelijk rommelen, zo min mogelijk industriele bewerking. De voedingswaarde holt achteruit, en er wordt echt heel veel gif (doodshoofd produkten) aan toegevoegd.
Bedenk ook dat suiker multidoelen heeft in levensmiddelen. Tevens ook conserveermiddel, en bindmiddel.
Dwing je ‘stalinistisch’ suiker te verminderen; moet de industrie meer (synthetische) conserveermiddelen en bindmiddelen toevoegen. Onder TTIP gaan die niet eerst grondig op gezondheidsrisico getest worden. Onder TTIP is de consument proefkonijn.

Het is VN-beleid om dit nog te versnellen. De voedingswaarde van voedingsgewassen te verminderen.
WTO wetgeving, Codex Alimentarius, legaliseert de sluipende massamoord op de wereldbevolking.

Van de voedingsadviezen van de overheid klopt niet veel. Unilever (geinfiltreerd in alle politiek lagen, en dwingt ons aan de – met pesticiden geladen – gmo’s) gebruikt de overheidsvoorlichting voor eigen profijt. De slank-manie resulteert erin dat mensen er 2 nemen, en eigenlijk de hele dag ondervoed rondlopen. Het lichaam blijft met al die nep-voeding, met niks erin, schreeuwen om de tekorten aan te vullen.

Dat is natuurlijk het grote failliet van de EU, democratisch gezien. Het wordt totaal GERUND door lobbyisten, zij zijn de radertjes waarmee het monster is opgebouwd.

Als je pleit voor nog meer belastingen, maak je dat monster alleen nóg maar machtiger, en kwaadaardiger.

Iedereen kan natuurlijk weten dat ‘fris’dranken, cola voorop, heel slecht voor je zijn. Vruchtensappen, thee, water – er is zóveel! Dat wél gezond is. Je bent echt achterlijk als jejezelf kiest te vergiftigen met ‘fris’drank.

Hans Verheul
7 jaren geleden

Vruchtensappen gezond?
Ik denk dat jeje daar nog wel even in mag verdiepen voordat je een dergelijke uitspraak doet.
Heel veel vruchtensappen bevatten toegevoegde suikers. En zelfs als je puur uitgeperst fruit eet, gooi je nagenoeg alle vezels weg. De fruitsuikers worden dan niet (door de vezels) langzaam aan je lijf afgegeven, maar nagenoeg direct in je lever omgezet in vet. Vruchten moet je eten als vrucht, en niet drinken als sap.
Blenderen, zoals bijv. bij het maken van smoothies, kan wel een relatief veilig alternatief zijn, omdat dan de meeste vezels behouden blijven.

Kortom, de uitspraak “vruchtensappen zijn gezond”.is nogal ongenuanceerd en misleidend.