06
Vanachter hun schilden schieten ME’ers op betogers in Rio de Janeiro

De oproerpolitie van Rio de Janeiro heeft zware middelen ingezet om betogers uiteen te drijven die de doorkomst van de olympische fakkel in een voorstad wilden beletten.

Het voorval vond woensdag plaats in Duque de Caixas, een van de sloppenwijken van Rio de Janeiro, de stad waar vanavond in het kader van de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2016 in het Maracanã-stadion de olympische vlam wordt ontstoken. Honderden betogers versperden de route waarlangs de fakkel werd gedragen. Volgens de politie werden agenten met stenen bekogeld, waarop hard werd ingegrepen met traangas, pepperspray en rubberen kogels.

Het optreden van de politie leidde tot kritiek, zeker toen bekend werd dat een tienjarig meisje in het ziekenhuis was beland nadat ze door een rubberkogel was geraakt. Volgens de politie was het ingrijpen noodzakelijk omdat de demonstranten niet wilden luisteren. De betogers uitten hun onvrede over de hoge kosten van de Olympische Spelen en als gevolg daarvan het gebrek aan geld voor goed onderwijs en een betere gezondheidszorg.

De drie maanden durende traditionele estafettetocht met de olympische fakkel door Brazilië, waaraan door 12.000 toortsdragers werd deelgenomen en 320 steden werden aangedaan, werd omgeven door protestacties van uiteenlopende aard. Actievoerders hebben getracht met emmers water en een brandblusser de fakkel te doven. In São Paulo heeft een man zelfs geprobeerd de toorts te stelen. Hij rende hard op de drager af maar kon op tijd worden gestopt door politieagenten.

De helft van de Braziliaanse bevolking heeft helemaal geen trek in de Olympische Spelen. Dat blijkt uit een peiling die onlangs verscheen in de krant Falho de São Paulo. Het aantal tegenstanders is twee keer zo groot als bij een eerdere peiling in 2013, toen 25 procent van de Brazilianen zich verzette tegen het grootschalige sportevenement. Meer dan 60 procent van de ondervraagden denkt dat de Spelen de Brazilianen meer zullen kosten dan opleveren.

Er is maar één adequate oplossing voor dit vierjaarlijks terugkerende probleem: Organiseer de Olympische Spelen zoals van oudsher weer op een vaste locatie, bij voorkeur in Griekenland, en de Winterspelen in Canada.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Als de spelen in Germania hadden plaatsgevonden was het ook vast niet goed geweest!
Fuck em!