07

Twee zwaargewichten uit de zevenkoppige onderzoekscommissie die in Panama witwaspraktijken en illegale banktransacties bloot moet zien te leggen, zijn opgestapt omdat de regering niet bereid is medewerking te verlenen.

De Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz en de Zwitserse anticorruptie-expert Mark Pieth hebben de commissie van experts voor de herziening van Justitie en Financiën in Panama verlaten. Dat heeft de regering van het Midden-Amerikaanse land gemeld. In een persbericht stellen beide leden ontslag te hebben genomen wegens ‘interne meningsverschillen’. Ze klagen over censuur en zeggen dat hun werk ondermijnd wordt.

In de eerste vergadering van de onderzoekscommissie in New York op 4-5 juni was er consensus met de regering van Panama over volledige medewerking aan het onderzoek en openbaarmaking van het eindrapport, ongeacht de bevindingen. Vorige week liet de regering ineens weten af te zien van eerdere toezeggingen. ‘We kunnen alleen maar concluderen dat de regering onder druk is gezet door degenen die winst maken dankzij het huidige niet-transparante financiële systeem in Panama’, aldus Stiglitz.

De onderzoekscommissie ging eind april van start in de nasleep van het schandaal rond de Panama Papers. Uit gelekte documenten bleek dat ruim 200.000 klanten zich hebben verbonden aan het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Dat zet vennootschappen op voor klanten op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen. Deze vennootschappen, ook offshore-bedrijven genoemd, zijn weliswaar legaal maar zeer geschikt om belasting te ontduiken en voor witwaspraktijken.

Ondertussen heeft Joseph Stiglitz, die eind jaren ’90 voor korte tijd werkzaam was bij de Wereldbank tot hij wegens aanhoudende interne kritiek de laan uit werd gestuurd, niet stilgezeten. Eind deze maand verschijnt zijn nieuwe boek The euro and its threat to the future of Europe waarin hij een pessimistisch beeld schetst van de Europese gemeenschappelijke munt. Stiglitz is van mening dat, wil de EU overleven, de unie de euro zal moeten loslaten.

De econoom vindt dat de euro niet heeft waargemaakt wat de beleidsmakers zo’n vijftien jaar geleden beloofden: een munt die de samenhang tussen de verschillende lidstaten zou versterken. Dat werd volgens Stiglitz in 2010 pijnlijk duidelijk toen de financiële crisis omsloeg in de eurocrisis. De euro is volgens hem geen bindende maar een politieke munt gebleken, met beleid dat werd ingegeven door de belangen van machtige lidstaten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] met  dwangarbeid, met onzinnige belastingverlaging ten gunste van de rijken (met hun Panamapapers), met het asociale leenstelsel voor studenten, met de alsmaar stijgende zorgpremies, met het […]