12
De door Defensie aangerichte ravage in de Schinveldse bossen, 2006

Defensie hoeft geen bomen te herplanten van het in 2006 illegaal gekapte bos in Schinveld. Dat heeft de rechtbank in Roermond woensdag beslist in een zaak die was aangespannen door Stop AWACS en Onderbanken.

Begin 2006 werden onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie in de Schinveldse bossen voor zes hectare aan bomen gekapt om het landen en opstijgen van militaire AWACS-radarvliegtuigen, gestationeerd op de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen, mogelijk te maken. De boskap, die tot een lokale storm van protest leidde, werd een jaar later door de Raad van State illegaal verklaard.

Het was voor de Limburgse gemeente Onderbanken, waar Schinveld toebehoort, aanleiding om de minister van Defensie een ‘herplantingsplicht’ op te leggen. Nadat de bestuursrechter concludeerde dat de vrijstelling die was verleend onterecht was, eiste de gemeente dit van de huidige minister Hennis. De rechter heeft nu geoordeeld dat van de minister redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat zij zorg draagt voor nieuwe aanplant.

Aanleiding voor dit besluit is dat het bestemmingsplan binnenkort moet worden herzien. In het nieuwe plan moet de gemeente Onderbanken ervoor zorgen dat de vliegtuigen via een ‘obstakelvrije invliegfunnel’ [aanvliegroute red.] de landingsbaan kunnen bereiken. Volgens de rechtbank heeft de gemeente geen aandacht besteed aan de vliegveiligheid in het betreffende gebied.

Ook een andere eis van Onderbanken aan de minister werd door de rechtbank ter zijde gelegd. De gemeente wilde de minister een last onder dwangsom opleggen om nieuwe boskap te voorkomen. Volgens de rechtbank is de kans op herhaling van de overtreding van het kapverbod in 2006 klein. De minister heeft namelijk aangegeven dat geen opdracht tot nieuwe boskap zal geven zonder dat daar toestemming voor is.

Jac Fijnaut, voorzitter van de vereniging Stop AWACS uit Brunssum, is niet te spreken over de houding van de rechtbank Roermond. Keer op keer krijgt de vereniging naar eigen zeggen ongelijk van de rechtbank in Roermond, om uiteindelijk telkens weer in het gelijk gesteld te worden door de Raad van State. Het is nog onduidelijk of de gemeente Onderbanken en Stop AWACS in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Eerder dit jaar maakte Defensie bekend opnieuw bomen te gaan kappen in de Schinveldse bossen in een gebied ter grootte van 6,8 hectare. Ook het ‘dichtgroeien’ van het bos zal daarbij worden aangepakt. De gemeente Onderbanken wil vanwege ernstige geluidsoverlast niet meewerken aan de uitbreiding van het aantal vliegbewegingen op de NAVO-vliegbasis en weigert wederom een kapvergunning af te geven. Actiegroepen als GroenFront! hebben, zoals eerder in 2005-06, wederom verzet aangekondigd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martin van Veen
7 jaren geleden

Ach, een boom moet helaas altijd wijken voor de macht van het geld……. Wat levert meer op …. wat betreft werkgelegenheid…… Maar dit geldt ook voor de gemeenten….. als een boom in de weg staat, als is hij monumentaal, dan is het kappen of snoeien..