13
Wagensveld toont hier de swastika in een afvalbak die in de ogen van het Amsterdamse OM ‘kan leiden tot heftige reacties, met verstoringen van de openbare orde’

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat een man vervolgen die tijdens een protestmanifestatie tegen de islamisering een ‘antifascistisch’ symbool presenteerde.

Woordvoerder Edwin Wagensveld van Pegida, een nationalistische club die frequent de straat op zoekt om te protesteren tegen de islamisering van Nederland, moet zich op 8 september voor de kantonrechter verantwoorden voor het tonen van een spandoek waarop onder meer een swastika te zien was, meldt Het Parool. Wagensveld werd daarvoor op 27 februari gearresteerd omdat hij zich niet hield aan de voorschriften die vooraf door de Amsterdamse Driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier) waren opgesteld.

De gewraakte swastika werd echter – samen met logo’s van het voormalige communisme, IS (moslimterrorisme) en AFA (extreem-antifascisme) – afgebeeld in een afvalbak, een symbool dat overgenomen is van extreem-links. In die zin dat antifascisten, uiteraard, enkel de swastika in de afvalbak presenteren. Het Amsterdamse OM beweert Wagensveld een strafbeschikking te hebben aangeboden, maar die zou hij geweigerd hebben te betalen. Wagensveld ontkent dit, hij zou nimmer een aanbod hebben gekregen.

Het is onbekend of Wagensveld deelneemt aan het idiote spel dat het OM in deze lijkt te spelen, er zijn immers ook serieuze zaken die een kantonrechter in behandeling kan nemen. Die mening zal Berend Roorda, onderzoeker van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid en adviseur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waarschijnlijk ook zijn toegedaan. In het radio-programma Argos zei hij dat burgemeester Van der Laan de wet heeft overtreden met diens verbod op het tonen van hakenkruizen tijdens het Pegida-protest.

Volgens de Wet openbare manifestaties mogen burgemeesters alleen beperkingen stellen aan demonstraties in het kader van de bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. ,,Artikel 5 lid 3 van de wet stelt expliciet dat een voorschrift of een verbod nooit betrekking mag hebben op de inhoud”, aldus Roorda. ,,En dat is niet voor niets. Het heeft alles te maken met de vrijheid van meningsuiting, dat je niet voorafgaand een demonstratie beperkt mag worden in bepaalde uitingen.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karel
7 jaren geleden

Het is inderdaad belachelijk dat het OM de rechts-extremist Wagensveld hiervoor gaat vervolgen. Het hakenkruis in kwestie wordt namelijk in een vuilnisbak gedeponeerd. In Duitsland worden zelfs anti-fascisten vervolgd die een hakenkruis met een verbodsteken er doorheen op hun shirt hebben staan. Het moet niet gekker worden!

Wat we niet op Ravage zullen lezen is dat Wagensveld zich wel in woord en symboliek afzet tegen het nazisme, maar dat hij in praktijk met hen en Holocaust-ontkenners samenwerkt. Zo wordt het podium bij Pegida-demonstraties structureel geregeld door Voorpost. Die bruine organisatie herdenkt jaarlijks de Nederlandse en Vlaamse collaborateurs met de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. En er zijn nog veel meer verbanden tussen Pegida en rechts-extremisten, waaronder nazi’s, maar google dat zelf maar.

Bovendien is het kenmerkend voor de rancuneuze “niet links-niet rechts”-site Ravage om weer eens lekker AFA en links af te zeiken. AFA zouden “extreme antifascisten” zijn. En een breedgedragen antifascistische symboliek (hakenkruis in een vuilnisbak) zou “extreem-links” zijn. Je hoeft echt geen Telegraaf meer te kopen om dit soort dom-rechtse onzin te lezen. Het kan gewoon gratis bij Ravage!

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karel

Hierbij verklaar ik mij : Frank Jansen Solidair met Edwin en zijn anti fascisten groep.
Bij een eventuele veroordeling zullen velen steun verlenen.
Laten we Raffie ook niet vergeten.

Toen niet! nu niet! nooit meer links fascisme!

Flip
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karel

De Centrum Partij van Hans Janmaat, “niet rechts, niet links”.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  Flip

Die man had wel n punt.
Voor “links” racistische propaganda lees het laatste stukkie op ravotr.