14

De oliewinning in Schoonebeek wordt hervat en het afvalwater in lege gasvelden in de bodem van Twente gepompt. Tegenstanders vrezen milieuvervuiling en ‘Groningse toestanden’ en kondigen acties aan.

Als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de komende week de gerepareerde ondergrondse pijpleiding heeft goedgekeurd, mag aardoliemaatschappij NAM vanaf 17 augustus de olieproductie in Schoonebeek hervatten. Het ministerie van Economische Zaken zal de hervatting van afvalwaterinjecties in Twentse bodem niet blokkeren. Dit tot woede van stichting Stop Afvalwater Twente waarvan de leden aanstaande woensdag een gesprek hebben met verantwoordelijk minister Kamp.

,,Noem het een laatste ultieme poging om het tij nog te keren en de hervatting van de afvalwaterinjecties in Twente te voorkomen”, zegt Freddy Mensink namens de stichting tegenover RTV Oost. Een groeiende groep verontruste Twentse burgers plaatst grote vraagtekens bij de risico’s van het dumpen van afvalwater in voormalige gasvelden van Twente, zowel op de korte als lange termijn. Ze passen ervoor hun dierbare leefomgeving nog langer beschikbaar te stellen voor ‘het afvalputje van de industrie’ en vrezen aardschokken.

De NAM wint in Drenthe olie door grote hoeveelheden heet water en chemicaliën de grond in te pompen. Sinds 2011 beschikt de aardoliemaatschappij over een langdurige vergunning voor het injecteren van productie-/afvalwater op een drietal locaties van het voormalige gasveld Rossum-Weerselo in Twente. Deze werkzaamheden liggen sinds de zomer van 2015 stil vanwege geconstateerde gebreken aan de pijpleiding. Vervolgens is de ondergrondse opslag van het NAM-afvalwater ter discussie komen te staan.

Overijsselse partijen vrezen de gevolgen. Zo zijn de PvdA-afdelingen in Noordoost Twente woedend op de NAM en minister Kamp. De partij stelt dat ‘die doodleuk doorgaan met het vergiftigen van de bodem in ons mooie Twente’. De afdelingen spreken van een absoluut onverteerbare zaak. ‘Het wordt tijd dat de Twentse bevolking haar ongenoegen laat blijken en massaal in opstand komt tegen de tirannie van minister Kamp en zijn NAM.’ Statenleden Robert Jansen (GL) en Bowien Rutten (CDA) staan eveneens kritisch tegenover hervatting van de afvalwaterinjecties.

Cabaretier Herman Finkers, sympathisant van stichting Stop Afvalwater Twente, roept de NAM op te stoppen met de oliewinning. ,,Niemand weet hoe de situatie hier onder de grond precies is. Ook Minister Kamp en de NAM niet. Bij zoiets risicovols, waarbij de eventuele gevolgen zó groot zijn, hoort de bewijslast niet bij de burger te liggen, maar bij de overheid en de NAM.” De stichting roept Twentenaren op een petitie te ondertekenen, voor zover ze dat al niet gedaan hebben.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties