16
‘Mein kleine Erdolf, wir schaffen das, doch…?’

De Turkse regering onderhoudt warme banden met terroristische islamistische organisaties in het Midden-Oosten. Dat heeft de Duitse regering verklaard op vragen van oppositiepartij Die Linke.

Wat al langer publiek geheim is, wordt inmiddels ook door de Duitse regering verkondigd. De Turkse staat onder leiding van despoot Erdogan steunt op actieve wijze terroristische islamistische bewegingen zoals IS en Hamas in het Midden-Oosten. De Duitse regering meldt dat in een antwoord op parlementsvragen van Die Linke die vertrouwelijk hadden moeten blijven, zo meldt de Duitse omroep ARD.

‘Als gevolg van de voortschrijdende islamisering van het binnenlandse en buitenlandse beleid van Ankara, vooral sinds 2011, heeft Turkije zich ontwikkeld tot een platform voor islamistische groeperingen in het Midden-Oosten’, zo formuleert de regering het. De inschattingen zijn afkomstig van de BND, de Duitse buitenlandse inlichtingendiensten, maar staan thans in een officieel Duits regeringsdocument.

Zowel Erdogan als zijn islamistische AK-partij verklaren zich al jaren regelmatig solidair met de Moslimbroederschap, Hamas en de Syrische islamistische oppositie. Zij ondersteunen deze groeperingen ook ‘actief’. Wat de steun aan de groeperingen precies inhoudt, wordt uit het regeringsstuk niet duidelijk. Uit de documenten blijkt verder dat de Turken sinds 2011 de banden met Hamas zelfs hebben versterkt.

Het uitlekken van de tekst is zeer pijnlijk voor de regering-Merkel die zich steeds uiterst terughoudend heeft opgesteld tegenover Turkije, uit vrees het vluchtelingenakkoord met Ankara op het spel te zetten. Het is algemeen bekend dat Merkel innige banden onderhoudt met Erdogan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het niet gekend was in de tekst, die uit de koker komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Die Linke heeft al langer kritiek op Turkije en op de Duitse samenwerking met dat land inzake de vluchtelingencrisis. De partij ziet zich met de regeringsverklaring in deze inschatting bevestigd. Volgens de oppositiepartij wordt het Duitse volk door Merkel misleid en is Duitsland er mede schuldig aan dat Turkije ‘het middelpunt van de gewapende islamisten’ is geworden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties