23

Het wereldwijd gebruik van draadloos internet voor ‘slimme’ technologieën levert een explosieve stijging op van broeikasgassen. Britse wetenschappers pleiten voor snelheidsbeperking van het dataverkeer.

De doorsnee consument maakt in toenemende mate gebruik van draadloze apparatuur die verbonden is aan het internet. Denk bijvoorbeeld aan smartphones, smart-tv’s, koelkasten, thermostaten, stofzuigers en laptops. Hoewel de apparaten steeds energiezuiniger worden, vreten ze vanwege de groei van het (veelal overbodige) aanbod elektriciteit. Draadloos betekent ook een hoger energieverbruik, terwijl het dataverkeer steeds krachtiger wordt om bijvoorbeeld streaming-programma’s op 4K tv’s te kunnen bekijken.

Volgens de laatste schattingen is het huidige internetgebruik goed voor vijf procent van het wereldwijde verbruik van elektriciteit. Maar dat groeit razendsnel. Onderzoekers van de Lancaster University’s School of Computing and Communications beweren dat draadloze digitale informatietechnologie in 2030 zo’n 20 procent zal bedragen van het totale energieverbruik. Dat is funest voor het klimaat aangezien de uitstoot van koolstofdioxide explosief zal stijgen.

De Britse onderzoekers denken dat snelheidsbeperking voor internetverkeer een uitweg kan bieden om de elektriciteitsconsumptie – en dus ook de uitstoot van broeikasgassen – binnen de perken te houden. Er zijn momenteel 6,4 miljard draadloze apparaten operationeel, over drie jaar zijn dat er al 21 miljard. ,,Snelheidsbeperking van het dataverkeer dient serieus te worden overwogen terwijl we met terugwerkende kracht het internetverkeer moeten verlagen”, aldus Dr. Mike Hazas.

Vorig jaar maakte ontwikkelingsorganisatie Hivos bekend dat de CO2-uitstoot van datacenters in Nederland jaarlijks verdubbelt. De bedrijven zijn veel te traag in hun voornemen om over te stappen naar groene stroom. Het dataverkeer in Nederland, gefaciliteerd door circa 165 datacenters, groeit momenteel gigantisch met circa 50 procent per jaar. Wanneer in 2020 de 5G-techniek voor nog sneller internet haar intrede zal doen, zal het dataverkeer nog verder doen groeien.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
robbie
7 jaren geleden

Ach, straks ontdooit de permafrost in Siberie en het noorden van Canada.
Naar verluid komt er dan zoveel methaangas vrij, dat bovenstaande zaken daarbij totaal verbleken.

Methaangas schijnt meer dan 20 maal zo sterk te zijn als broeikasgas dan CO2.