24

Keulen heeft om ‘veiligheidsredenen’ een streep gezet door een cultureel festival van Koerden. Volgens de organisatoren zwichten de autoriteiten van de Duitse stad voor het repressieve internationale beleid van Erdogan.

Op 3 september zou in het RheinEnergie-stadion van Keulen de 24e editie van het Internationaal Koerdisch Cultuurfestival plaatsvinden. Hiervoor komen jaarlijks gemiddeld 30.000 Koerden bijeen. Maar het feest gaat ditmaal niet door, tot groot ongenoegen van de organisatie Demokratische Gesellschaftszentrum der Kurdinnen und Kurden in Deutschland (NAV-DEM), een migrantenplatform waarbij 200 verenigingen zijn aangesloten.

De politie in de Duitse stad heeft, op aandringen van de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) en de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat NRW, de verhuurder van het stadion een negatief advies gegeven. In eerdere jaren waren er vlaggen en posters van de PKK te zien, de Koerdische Arbeiderspartij die door de EU als terroristische organisatie wordt gekenmerkt. De politiechef van Keulen stelt dat het karakter van het festival Turkse nationalisten kan provoceren, waardoor confrontaties dreigen.

,,Ons negatieve advies mag overigens nadrukkelijk niet als discriminatie worden opgevat”, stelt de politiechef. Binnen de Koerdische gemeenschap in Duitsland denkt men daar beduidend anders over. Zeker omdat aanhangers van de Turkse president Erdogan eind juli wél toestemming kregen voor een massale demonstratie in Keulen. Daarom zal NAV-DEM een gang naar de rechtbank maken om ,,ervoor te zorgen dat ons grondrecht om in vrijheid bijeen te komen en te vergaderen wordt gegarandeerd.”

NAV-DEM pleit voor een koerswijziging van het Duitse internationale beleid. Eerder deze week werd bekend dat de Turkse regering warme banden onderhoudt met terroristische islamistische organisaties in het Midden-Oosten. Dat heeft de Duitse regering verklaard op vragen van oppositiepartij Die Linke. ,,Islamistische groeperingen vormen niet alleen een regionale maar tevens een mondiale bedreiging, zoals blijkt uit aanslagen in Europa. Een dictatuur als Turkije kan en mag geen partner zijn van Duitsland”, aldus NAV-DEM.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Laat het de kinderombudsvrouw maar niet horen…