26

Enkel wapenleveranciers zelf kunnen een verleende exportvergunning via de rechtbank aanvechten, ngo’s dus niet. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten.

Het bezwaar van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Stop Wapenhandel en PAX tegen de verlening van een vergunning voor de overdracht van militair materieel, is door de rechtbank Noord-Holland niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank heeft de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de ngo’s terecht niet ontvangen in hun bezwaar.

De minister verleende een vergunning aan Thales Nederland voor de overdracht van militair materieel naar Frankrijk ten behoeve van de Egyptische marine ter waarde van 34 miljoen euro. Volgens de ngo’s heeft de staat de mensenrechtentoets die aan een dergelijke levering voorafgaat niet goed toegepast. De organisaties maken zich onder andere grote zorgen om de inzet van het geleverde materieel door de Egyptische marine in de blokkade van Jemen, waardoor grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden.

De rechtbank heeft echter besloten dat de belangenorganisaties een vergunning niet mogen aanvechten, omdat zij volgens de Douanewet van de EU niet ‘rechtstreeks en individueel geraakt worden’ door de levering. Volgens de rechtbank heeft de regering bij de invoering van de EU-regels in 2014 de Nederlandse wet buiten werking gesteld. Waar voorheen belangenorganisaties wel toegang tot het recht hadden, kunnen nu alleen wapenbedrijven zelf een vergunning aanvechten.

De ngo’s hadden oktober vorig jaar tegen de verlening van de wapenexportvergunning bezwaar aangetekend en twee maanden later een verzoek tot intrekking van de exportvergunning ingediend. De regering heeft op 1 juni jl. het bezwaar en intrekkingsverzoek behandeld en de drie ngo’s niet-ontvankelijk verklaard, waarna ze de rechtbank inschakeldenDe ngo’s voelen zich door het besluit van de rechter ,,buiten spel gezet”, aldus advocaat Jelle Klaas. ,,Er is nu niemand die om humane redenen op kan komen tegen wapenexport. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de Nederlandse wetgever.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacques
7 jaren geleden

Het zou zo moeten zijn dat tegen vergunningen voor wapenexport aan zo’n vml 2e wereld land als Egypte (na de noord Afrikaanse lente toch weer in dictatoriale handen ) efficient juridisch actie gevoerd kan worden. Wat zou er nu in de weg kunnen zitten dat NGO’s niet een exportvergunning via de frechtbank kunnen aanvech ten. Omdat hier vraagtekens worden opgeroepen zou mijn advies zijn kijk eens naar het optreden van Urgenda tijdens uitleg aan volle zaal bij de correspondent festival der vooruitgang over de Klimaat zaak die Urgenda won van Nederlandse overheid. Ik meen dat Urgenda een NGO is . Er is hier van te leren.

.

7 jaren geleden

Jaques: het blijkt dat Nederlandse exportvergunningen sinds kort onder EU douanerecht vallen. En dat EU recht erkent – itt het Nederlands recht – de burger of de NGO niet als belanghebbende in zo’n zaak.

Antihypokrieter + vriendinnen.
7 jaren geleden

Belanghebbende! Net zoals NJCM en CTW, samen in dat alleluja clubje van PAXXXXXXXXXXXXXXXX, gvd!