free-state-of-jones

Free State of Jones van de Amerikaanse regisseur Gary Ross handelt over een minder bekende episode van de Amerikaanse burgeroorlog gedurende de periode 1862-1876. Ziekenverpleger Newton Knight (Matthew McConaughey) raakt na een gruwelijke veldslag zwaar gedesillusioneerd en deserteert. Na thuiskomst ziet hij dat de boeren hun voedsel en veestapel kwijtraken aan het leger. Met een groepje deserteurs en gevluchte slaven komt hij in opstand tegen de gezaghebbers van het Amerikaanse Zuiden.

Newton Knight sticht de vrijstaat Free State of Jones en vecht met zijn mannen en vrouwen voortdurend tegen legereenheden van de Zuidelijke Staten. Het is een gruwelijke guerrillastrijd tegen een militaire macht die eigenlijk al in ontbinding is. Wanneer in 1865 de Amerikaanse Burgeroorlog eindigt, blijkt dat de nieuwe wetten uit het Noorden inzake slavernij slecht nageleefd worden. De elite die nog steeds de touwtjes in handen heeft, doet bijvoorbeeld alles om het stemrecht voor zwarte kiezers te saboteren.

Free State of Jones is een bevlogen en nauwkeurig historisch drama over de man die opkwam voor de armen en slaven. Newton Knight is vandaag de dag nog steeds een controversiële figuur voor diverse witte Amerikanen in Mississippi. Zij zien de man niet als een vrijheidsstrijder maar als verrader. De meeste historici echter zijn het erover eens dat de man een belangrijke rol heeft gespeeld bij de emancipatie van de zwarten.

Er valt desondanks wel wat op de film af te dingen. De makers zijn in de valkuil gevallen om er teveel thema’s en plot in te stoppen, wat de film tot een enigszins rommelig geheel maakt. Sprekend voorbeeld hiervan is het vooruitspringen naar 1948 waarin een nazaat van Knight voor het gerecht wordt gedaagd. De man zou de rassengrens overschreden hebben door met een witte vrouw te trouwen. Deze rechtbankscènes zijn nogal onhandig in de verhaallijn verwerkt, laten het tempo van de film stokken. De complexe thematiek die hierin echter wordt aangesneden, is een film op zich waard.

Free State of Jones mag dan soms rommelig overkomen, Matthew McConaughey als Newton Knight zet een sterke rol neer. Met zijn intense optreden houdt hij de kijker bij de les. Tijdens de aftiteling komen foto’s van de echte Knight in beeld waaruit blijkt dat McConaughey de man treffend voor het voetlicht heeft gebracht. Dit is zeker niet de sterkste film over de Amerikaanse Burgeroorlog, toch is het belangrijk dat een vergeten episode van deze splijtende oorlog wordt belicht. Een burgeroorlog die helaas nog steeds niet verwerkt is.

Ulrik van Tongeren

Free State of Jones (2016, Entertainment One Benelux), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties