bodkin_ras

Bodkin Ras (Sohrab Bayat) is op de vlucht voor zijn demonen. Hij strijkt neer in het gehucht Forres gelegen in het onherbergzame noordoosten van Schotland. Bodkin wordt in eerste instantie niet bepaald gastvrij onthaald door de plaatselijke bevolking. Hier blijken uitsluitend dronkenlappen te leven. Gaandeweg lijkt er toch iets van integratie te ontstaan want Bodkin krijgt baantjes aangeboden. Bovendien heeft hij een affaire met een jonge vrouw uit Londen.

Bodkin Ras is een merkwaardige mengeling van fictie en documentaire, onder meer omdat Sohrab Bayat de enige professionele acteur is. De bonkige Schotse mannen spelen zichzelf. Het oogt als een documentaire over mannen die hopeloos verstrikt zijn geraakt in een uitzichtloos bestaan en waar alcohol nog enige troost biedt. Hun levensverhalen zijn door middel van voice-overs in de film verwerkt, stemmige verhalen over de waanzin van alledag in dat Schotse gat.

Waar Bodkin voor op de vlucht is, wordt pas tegen het einde van de film duidelijk. Eigenlijk jammer dat het onthuld wordt want de grote kracht van Bodkin Ras is nou juist het mysterie van die vreemdeling. Het is guitig en intrigerend om te ondergaan hoe de authenticiteit van de Schotse werkelijkheid botst met dit fictieve personage. Op een bepaald moment lijkt het Bodkin te transformeren naar de rauwe Schotse realiteit van alledag.

Eigenlijk is een mix van feit en fictie een bijna versleten cliché geworden in de hedendaagse speelfilm en documentaire. Niettemin heeft de Nederlandse cineast Kaweh Modiri met zijn speelfilmdebuut aan die mix een speciale draai gegeven. Voor Nederlandse begrippen is het een tamelijk originele film geworden. Ondanks enkele onvolkomenheden is Bodkin Ras een interessante verkenning van de grenzen tussen feit en fictie.

Ulrik van Tongeren

Bodkin Ras (2016, Mokum Filmdistributie), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties