once-upon-a-time
Claudia Cardinale in Once Upon a Time in the West

fbts_logo_zwartDe legendarische Italiaanse actrice Claudia Cardinale kwam naar Vlissingen om de Grand Acting Award in ontvangst te nemen, waarna Once Upon a Time in the West werd vertoond. Deze spaghetti-western van Sergio Leone uit 1968 blijkt nog steeds een betoverende ervaring op te leveren. Dat komt door de hypnotiserende muziek van Ennio Morricone, de prachtige beelden en de vertolkingen. Vooral Cardinale steelt de show, haar vertolking is verrassend modern te noemen.

De inmiddels 78-jarige Claudia Cardinale wordt veelal geroemd om haar schoonheid, maar zij is ontegenzeglijk een groot actrice. Met haar circa 135 filmrollen bewijst ze dat. Film by the Sea is eigenlijk het enige filmfestival dat filmsterren en befaamde regisseurs naar Nederland weet te lokken. Dat geeft dit festival extra cachet. Film by the Sea is vooral befaamd om de Film en Literatuur competitie. Dit jaar won het Duitse psychologische drama Original Bliss de hoofdprijs.

Opvallend dit jaar is het dertien titels tellende Franse competitieprogramma Vive la France, al is de benaming Franstalige film hier beter op zijn plaats. Want ook in Canada worden Franstalige films gemaakt die voor hoogtepunten zorgen in dit programmaonderdeel van Film by the Sea. Helemaal verrassend is dat niet, al jaren worden er sublieme films uit Canada in roulatie gebracht.

la-nouvelle-vie-de-paul-sneijder
La Nouvelle Vie De Paul Sneijder

De Canadese film La Nouvelle Vie De Paul Sneijder van regisseur Thomas Vincent, gebaseerd op het boek Le Cas Sneijder van Jean-Paul Dubois, is een openbaring. De film handelt over de zestiger Paul Sneijder die een nieuw leven probeert op te bouwen na een verschrikkelijk liftongeluk waarbij zijn dochter om het leven kwam. Zijn familie zet hem onder druk om een enorme schadevergoeding uit het vuur te slepen van de fabrikant van de bewuste lift. Paul heeft daar helemaal geen zin in en wordt hondenuitlater.

De film is een prachtige tragikomedie die veel zegt over de huidige westerse consumptiemaatschappij waar status en consumeren de leidende waarden zijn. La Nouvelle Vie De Paul Sneijder bevat snaakse, bijna subversieve, zwarte humor, het is een bevlogen pleidooi voor zelfontplooiing. De bijna onherkenbare Franse acteur Thierry Lhermite zet een verpletterend aangrijpende vertolking neer. Het is een film vol aansprekende hilarische details. Wanneer Paul zich verdiept in de technologie van de lift is dat niet alleen leerzaam, maar tevens een aansporing om nooit meer een lift in te stappen.

le_fils_de_jean
Le Fils de Jean

Een andere Franstalige film uit Canada die hoge ogen gooit in Vive la France is Le Fils de Jean van regisseur Philippe Lioret, aangekocht voor distributie in Nederland. Het handelt over de Parijzenaar Mathieu die naar Canada reist om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Hij heeft zijn vader nooit gekend en ontdekt dat hij twee halfbroers heeft. Dit is een complex familiedrama met verrassende wendingen, tevens opvallend vanwege de grootse vertolkingen van het acteursensemble.

je_me_tue_a_le_dire
Je Me tue à le Dire

Dat niet alles goud is wat er blinkt bewijst Je Me tue à le Dire van de Belgische regisseur Xavier Seron. Deze film was eerder dit jaar al te zien tijdens het Belgisch filmfestival in Utrecht. Het is een zwartgallige komedie in zwart-wit over de bewogen relatie tussen de dertiger Michel en zijn moeder die borstkanker heeft. Dergelijke Belgische komedies zijn een genre op zich geworden.

De makers hebben krampachtig geprobeerd over kanker en de dood een hilarische zwarte komedie te maken, maar het komt allemaal tamelijk humorloos over. De arme Franse actrice Myriam Boyer weet desondanks van haar ondankbare rol nog wat te maken, de overige acteurs zinken weg in deze poel van ongein. Een film om zo snel mogelijk te vergeten.

Ulrik van Tongeren

Film by the Sea in Vlissingen is nog t/m zondag 18 september te bezoeken, raadpleeg de website. Een eerdere bijdrage over het filmfestival lees je hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties