lachspiegel

Martijn Dekker, politiek antropoloog annex pleitbezorger van positieve discriminatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is op zijn pik getrapt door filosoof Sebastien Valkenberg. Die heeft het gewaagd in de Volkskrant te schrijven dat het diversiteitsideaal ten koste gaat van de kwaliteit van het hoger onderwijs. ‘Nergens’, schrijft Valkenberg, ‘wordt zo onbekommerd gediscrimineerd uit naam van het diversiteitsideaal als op de universiteiten’. Moet je nou nét zeggen tegen Dekker, die gaat dan ook vol op het orgel.

Wat opvalt is dat de devote volgeling van de diversiteitsgoeroe Gloria Wekker van de UvA, met geen woord rept over het onderwerp waar het Valkenberg in deze om gaat: vasthouden aan het gelijkheidsbeginsel, oftewel positieve discriminatie, gaat ten koste van de kwaliteit van het universitair onderwijs. Waar is de tijd gebleven dat een universiteit tot taak had om studenten kritisch te leren denken, vraagt Valkenberg zich af. Hij doelt op logisch redeneren, debatteren, polemiseren in plaats van ‘schuiven met etniciteit in spreadsheets’ tot het in overeenstemming is met de statistieken.

Een waarneming die enigszins doet denken aan wat de emeritus hoogleraar politicologie Meindert Fennema, rechtsfilosoof Paul Cliteur en voormalig politicus Frits Bolkestein drie jaar geleden beweerden. Zij riepen Werkelijkheid in perspectief in het leven om het debat aan de universiteit te stimuleren, waarbij ze de UvA ten voorbeeld stelden met hun stellingname dat ‘controversiële onderwerpen worden vermeden’. Met name de faculteit van Dekker kreeg een veeg uit de pan. De antropoloog bevestigt dit nu door in de Volkskrant te beweren dat Valkenberg elke logica ontbeert, maar is vervolgens niet in staat nader in te gaan op de kern van diens betoog.

Dekker begint weliswaar beschaafd door het begrip ‘discriminatie’ uit te vlooien, zoals een docent van een wetenschappelijke instelling van naam betaamt. Maar na de inleiding krijgt de man al gauw een waas voor ogen en benadrukt hij tot twee maal toe dat Valkenberg beschikt over ‘een defect moreel kompas’, ‘lijdt aan het verongelijkte witte mannensyndroom’ en suggereert dat de filosoof een nepdiploma behaald heeft bij collega Vrije Universiteit: ‘cijfers laten ondubbelzinnig zien dat er ongelijkheid is’, waarop hij vilein laat volgen dat dit ‘echt geen raketwetenschap’ is.

Om aan het slot van zijn betoog op te merken dat Valkenberg het onderwerp terugbrengt ‘tot een cijfermatige discussie’. Terwijl Dekker vervolgens zelf verzuipt in cijfers door doodleuk onvergelijkbare groepen in een enkele zin gelijk te schakelen: ‘bizarre ondervertegenwoordiging van vrouwen onder het hooglerarenkorps of verschillen in de studentenpopulatie van de UvA en de bevolking van Amsterdam’. Ingrijpen met diversiteitsbeleid is gerechtvaardigd volgens Dekker want ‘veel mensen (oftewel vrouwen, vluchtelingen, migranten) worden al honderden jaren benadeeld door hun afkomst’. Allemaal de schuld van de nare witte mannen…

Laten we de redenering van zijn gelijkheidsideaal eens onder de loep nemen. Meisjes zijn sinds jaren ten opzichte van jongens oververtegenwoordigd in de studentenpopulatie aan de universiteit, een ontwikkeling die zich lijkt door te zetten. In de logica van de diversiteitsdenker zou jaarlijks een flink percentage meisjes plaats moeten maken voor jongens voor het te laat is, want niet in overeenstemming met de verhouding in de maatschappij. Oftewel, om de zaak in balans te houden dient terstond een ‘meisjesstop’ ingesteld te worden. Maar hoe rijm je dat met het glazen plafond waar die zielige vrouwen na hun studie zo’n last van hebben?

Komt allemaal goed, hoor je Dekker denken, met diversiteitsdenken verdwijnen immers alle maatschappelijke problemen als sneeuw voor de zon. Hij eindigt zijn artikel dan ook strijdbaar: Tijd voor positieve discriminatie!

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel
7 jaren geleden

Elke vorm van discriminatie, positief of negatief, blijft discriminatie!

De (r)overheid blijft altijd maar druk uitoefenen en zogenaamd hebben ze het beste voor met het volk. Het volk daar rekenen zij zichzelf uiteraard niet onder.

Maar wist u dat elke vorm van dwang een averechts effect heeft? Wanneer zullen we echte vrijheid ervaren? Wanneer de politiek er eens voor gaat zorgen dat mensen daadwerkelijk stemrecht krijgen over dat wat direct invloed heeft op hun eigen situatie en niet opgelegd door veredelde betweters van buitenaf.

knarfist
7 jaren geleden

Welnee kerel! ik zal het uitleggen,voor “linkse”mensen zijn mensen met een kleurtje zielig,knufelbaar en hulpbehoevend. juist “racisme” .
Zwart privilege is kein enkel probleem zolang de blanke boze man maar schuld bekent (hoi Rogier,kut racist!).
We voeden onzer kinderen op met de idee dat zwart slecht is immers is wit,groen,blauw,paars geen probleem zwart is slecht,zwart is racisme! (om in de pro kapitalistische juichstemming te komen doen we echter alles we zijn toch immers links?

Mensen die op diversiteit geilen begrijp ik niet slachtfeest (nee geen offerfeest linkse gekken) geeft het resultaat dat er in de grote steden lege basisschoolklassen leeg zijn.
Geen kopvodjes geen zandnegers……(rivier de Nigger, voordat we dat weer krijgen.

En ja het is al jaren een feit dat prestaties op scholen achteruit gaan door instroom van kinderen die meer ‘; aandacht”nodig hebben culturele verrijking in de praktijk mijne heren/dames.

Ik ben ongetwijfeld een Nazi ..en och..

ron
7 jaren geleden

Politiek antropoloog Martijn Dekker wordt vandaag door collega’s van de UvA afgedroogd in ‘zijn lijfblad’ de Volkskrant. Dekker wordt o.a. ‘incorrect gebruik van de statistiek’ verweten.

Dus Martijn, maak als bevoorrechte witte docent aan de UvA gauw plaats voor een getalenteerde vrouw of migrant.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Getverdemme! dat er in Nederland nog “witte” leraren (lees meesters) zijn!
Schande! Schande bloed an je klauwen!

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Als het u allemaal even teveel wordt kunt u net als Ravotr even bij komen in het blanke/witte Vlieland.
Wat een kolere racist ben je dan? De multiculturele prachtmaatschappij proberen te ontlopen? Petertje toch!

Om het racistische monster echt uit te laten rotten stel ik voor om de witte/blanke mens onvruchtbaar te laten maken,verplicht indien nodig.
Zolang er witten/blanken zijn is er immers sprake van racisme.

We kunnen ook het racisme als levensbeschouwing zien het water uit de kraan is geen water maar rein en puur racisme.
Het bammetje bij uw ontbijt is een ware bron van racisme :racisme? Daar zit wat in!
Racisme voor iedereen nu het nodig is!

En anders kraait er geen meeuw naar zo ik gok.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Het is bovenal de schuld van de over een kam scheerders en in de kaart spelers waardoor politiek Nederland een soort van bingo paleis is verworden.
De arbeiders moeten kapot en zullen zwijgen!