09

Komende maand grijpt Meindert Stelling de laatste strohalm aan om advocaat te mogen blijven. Op 18 november gaat hij in hoger beroep tegen de uitspraak van de Raad van Discipline die hem uit zijn ambt heeft gezet.

De 67-jarige vredesadvocaat Meindert Stelling werd in maart dit jaar door de Raad van Discipline in Den Haag geschrapt van het tableau. Hierdoor mag hij zijn beroep nooit meer uitoefenen. De uitspraak van de Raad geldt binnen de advocatuur als de zwaarste tuchtrechtelijke sanctie. Volgens de Raad geeft Stelling bij voortduring blijk ‘van een voor een advocaat zeer ongepast gebrek aan eerbied voor de rechterlijke autoriteiten’.

Na diverse eerdere tuchtrechtelijke veroordelingen, waaronder schorsingen, blijkt volgens de Raad dat Stelling zich niks aantrekt van het oordeel van de tuchtrechter, en dat hij zich niet wil conformeren aan de voor advocaten geldende regels. De Raad van Discipline is van mening dat eerder gedane schriftelijke uitlatingen van Stelling ‘een advocaat onwaardig zijn’ en typeert hem als ‘een onverbeterlijke recidivist’.

De verwijten van Stelling aan het adres van het Hof van Discipline worden onder meer verwoord in een brief van begin 2015. ‘Het evidente bedrog van het Hof van Discipline in zijn beslissing van 19 januari [2015] jongstleden geeft aan dat het hof, hoe dan ook, iedere kritiek op evident rechterlijk disfunctioneren wenst te onderdrukken. […] Bedrog in de vorm van een rechterlijke uitspraak, is een verraderlijke dolkstoot in de rug van de rechtsstaat.’

Stelling heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn ontheffing uit het ambt. De zaak zou aanvankelijk 2 september behandeld worden maar is op verzoek van de vredesadvocaat verplaatst naar 18 november (rechtbank Utrecht, 14u). Om de man een hart onder de riem te steken heeft een aantal oud-advocaten en vredesactivisten het Comité Eerherstel Meindert Stelling in het leven geroepen. Op hun website kunnen mensen, naast het raadplegen van stukken inzake de tuchtrechtelijke procedure, een adhesiebetuiging ondertekenen.

Oud-advocaat Erik Olof, die zitting neemt in het Comité Eerherstel, schreef eerder in een opiniestuk voor het Nederlands Juristenblad dat ‘kritische advocaten als Stelling niet monddood gemaakt mogen worden.’ […] ‘Vanuit de opvatting dat rechters in overeenstemming met de feiten en het recht dienen te oordelen, heeft hij kritiek geuit op rechters die op onmiskenbare wijze de waarheid geweld aandeden of op evidente manier ingingen tegen wettelijke of verdragsrechtelijke bepalingen.’

08Olof doelt onder andere op een uitspraak van de Hoge Raad in december 2001 waarin wordt gesteld dat ‘niet bij voorbaat kon worden gezegd dat de nucleaire vernietiging van steden altijd onrechtmatig zou zijn.’ Stelling wees erop dat die opvatting onverenigbaar was met het absolute verbod om de burgerbevolking tot doelwit van een militaire aanval te maken. ‘Een verbod waaraan men zich onder alle omstandigheden dient te houden, zoals in het Aanvullend Protocol I bij de Conventies van Genève uitdrukkelijk is gestipuleerd.’

Stelling sprak in dat verband over ‘rechterlijke collaboratie met de systeem misdadige voorbereidingen voor nucleaire massamoord van genocidale omvang’ en over ‘minachting voor de waardigheid en waarde van ieder mens’. Een kritiek die hem niet in dank werd afgenomen en die uiteindelijk leidde tot een aanvaring met de deken van de Haagse advocatenorde en eerder genoemde tuchtrechtelijke procedures.

Meindert Stelling, die begin jaren ’80 zijn functie als beroepsofficier bij de Koninklijke Luchtmacht neerlegde uit protest tegen de kernbewapening, heeft sindsdien als jurist talloze zaken in handen genomen van activisten die zich verzetten tegen militaire aangelegenheden. Zijn enorme weerzin tegen atoomwapens stak hij zowel in de rechtszaal als erbuiten nimmer onder stoelen of banken.

‘Door vast te houden aan kernbewapening tonen Clinton, Chirac, Voorhoeve en Van Mierlo zich bereid tot grotere oorlogsmisdaden dan de door hen zo verafschuwde wandaden van Karadzic en Mladic in Bosnië’, betoogde Stelling namens het Tribunaal voor de Vrede tijdens de Herdenking 50 jaar Hiroshima in augustus 1995 te Utrecht. Hij liet morele sentimenten buiten beschouwing en toetste de kernbewapening aan het internationaal oorlogsrecht.

Bekijk ook de video van Schoonhoven Producties hier en de ‘behandeling’ van het hoger beroep op 18 november hier.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ali jansen
7 jaren geleden

Goed dat Ravage hierover schrijft. Het is toch absurd dat iemand die antikernwapenaktivisten verdedigd de mond wordt gesnoerd! Kernwapens zijn afschuwelijk en er is no chance op medische hulp e.d. na de val van een kernbom.
Op de site http://www.eerherstelmeindertstelling.nl kun je een petitie ondertekenen als je dat nog niet hebt gedaan.
De rechtszaak is op 18 november om 14.00 uur in Utrecht, vrouwe justitiaplein 1.
Via de centrumzijde van het station rechtsaf en almaar rechtdoorlopen.

NN
7 jaren geleden

Goed zo, een terechte aandacht voor een slagersgroep die hun eigen vlees probeert te keuren .
(Orde van Advocaten tracht een hunner te abattoiren).
Eigenlijk betreft het hier dat Vrijheid-van-Meningsuiting juist ook voor advocaten geld.
Terecht dat Meindert Stelling, zich afkeert in duidelijke woorden, dat onze hoogste rechterlijk macht akkoord gaat met het gebruik van kernwapens tegen burgers en dat dat dan niet te vermijden is om dat te vergelijken met onze nederlandse befjurken in WOII.
Het zaaltje zal uitpuilen met (bijna) alle advocaten (confreres toch!) op 18-11 en allen die tegen die afschuwelijke kernwapens zijn, een meerderheid in ons lieve landje.Het is op loopafstand van het cs Utrecht hoor.

(zie onder meer bij het NIOD: De Hoge Raad in WOII….en Rechters in oorlogstijd, D.Venema…. etc.)

?
7 jaren geleden

Denk niet dat ik naar een proces kom betreffende ‘ MATENNAAIERS’ ,lees de ORDE van ADVOCATEN !
Mep ze wegggggggggg unieke beste dappere Meindert, net zoals alle bommen.

nn
7 jaren geleden

…..en ja hoor Koenders (dat pvda ministertje) onthoudt zich bij stemming in VN om alle kernwapens af te schaffen :

http://www.vredessite.nl/nieuws/kernwapens_1087.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

nn
7 jaren geleden
Antwoord aan  nn

Don’t worry. Nog paar maandjes is die schijtluisje Koenders weg!

Sandra Westrenen
7 jaren geleden

Bij de beesten af, ons keuninglijke regime. Wel een noodverordening om ‘s-landsbelang gekleurde Pieten project vrijbaan te geven. ‘Diversiteit’/omvolking moet er m.n. bij kinderen zo vroeg mogelijk ingeramd worden, is het decreet.

En nb. een integere advocaat die doet wat nodig is om de rechtstaat in bedwang te houden ONRECHTMATIG (op valse gronden) schorsen! Omdat het kan; wie maakt ze wat?
Sterke aanwijzing van de (subversieve) verstrengeling van de rechterlijke macht met de wetgevende en uitvoerende macht.

De NAVO normaliseert kernwapens. zgn. mini-kernwapens is de trend. Ze kleiner maken maakt het gemakkelijker ze zonder veel weerstand in te zetten, dat is de policy van de NAVO. ‘War-games’ zijn in NAVO-verband al geoefend, aanval! op Rusland. Binnenkort te verwachten, januari 2017 wordt genoemd.
General Breedlove, the Commander of Allied Armed Forces in Europe, announced that “the US is going to ‘fight and defeat Russia in Europe”. As for keeping Europe safe, he did not say a word.. https://dninews.com/article/plan-b-52-united-states-practise-nuclear-attack-russia-norway
Gisteren was Kysia Hekster (Journaal-babe) al bezig met stemmingmakerij.