05

Een meerderheid van VVD, PvdA, CDA en D66 in de Tweede Kamer zal donderdag vóór het omstreden vrijhandelsakkoord met Canada stemmen. Daarmee wordt jaren van maatschappelijk verzet genegeerd.

Oppositiepartijen als SP, PVV, GL, CU en SGP en de nodige maatschappelijke organisaties zijn fel gekant tegen het CETA-verdrag. Ze vrezen dat het de Europese normen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid zal aantasten. De PvdA had aanvankelijk ook kritiek, maar zegt nu dat aan bijna alle bezwaren tegemoet is gekomen. Volgens de draaideur-PvdA-kliek is het verdrag economisch van groot belang voor de Europese handel en is Canada ‘een fijn land’.

Het meest controversieel is de juridische bescherming voor grote bedrijven die in het verdrag is opgenomen. Deze bescherming heet ISDS – of in afgezwakte vorm ICS – en bepaalt dat bedrijven schadevergoedingen van overheden mogen eisen als zij door aanpassingen in wet- of regelgeving benadeeld worden. Volgens tegenstanders zou dat landen onder druk zetten om geen nieuwe regels in te voeren over bijvoorbeeld milieueisen en arbeidsomstandigheden.

Maatschappelijke organisaties, waaronder de vakbonden FNV en CNV, de Consumentenbond, Greenpeace en Milieudefensie, riepen de Tweede Kamer gisteren op om het verdrag niet te steunen. Volgens hen vormt CETA in de huidige opzet ‘een ernstige bedreiging voor publieke diensten, arbeidsnormen, de veiligheid van consumenten en het milieu.’ In september gingen in veel Europese steden mensen de straat op om te protesteren tegen de handelsverdragen CETA en TTIP.

Nu de Tweede Kamer akkoord is met CETA maken de tegenstanders zich klaar voor een raadgevend referendum. Voor de aanvraag zijn inmiddels ruim 178.450 handtekeningen verzameld, meer dan voldoende. De aanvraag zal worden ingediend nadat CETA later deze maand door de Europese Commissie en de EU-lidstaten is ondertekend. Of een raadgevend referendum enig nut heeft is nog maar de vraag, gezien het feit dat het kabinet met de uitslag van het Oekraïne-referendum tot nu toe redelijk vrijblijvend omspringt. Dat raadgevend moet bindend worden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lars van Hall
7 jaren geleden

D66 stelt mij in hoge mate teleur

Guinevere
7 jaren geleden
Antwoord aan  Lars van Hall

Ach, ze stemmen voor omdat de PVV tegen stemt. Het zijn wat dat aangaat net kleuters, dat verwende clubje van de verwaande Pechtold.

Sandra Westrenen
7 jaren geleden

Dit bewijst hoe de monopolitiek werkt. Begon met Paars I. Dat was eigenlijk een fascistische coup.
De samenleving waarin we leven is sindsdien voortdurend afgebroken, ontwricht, verdebieliseerd.

De partijen vertegenwoordigen hun kiezers niet; deze machtspolitiek dient NIET de belangen van de kiezers cq. burgers. Integendeel.
Vrijwel alle partijen zijn dekmantels van en voor de globalisten.
Volg het geld, de ‘soft benefits’, en de nodige wraakoefeningen doen de rest. (cordon sanitair, hinderlaag opzetten (Mediapark en PF), zwart maken mbv. de media)

Debatten en Beleid zijn veelal feitenvrij. Dogmatisch. Het is verstand op nul, de blik op oneindig. Puur de agenda van de globalisten, VN, ‘Agenda 2030’.
(Best mogelijk dat u nóg altijd niet weet wat u daarmee te wachten staat; dat is nu precies de ‘modus operandi’ van de leugenachtige nep-partijen).

CETA is strijdig aan Nederlandse Grondwet. (zoals ook het verdrag van Maastricht in feite is):
CETA betekent einde aan democratie, dwz. zelfbeschikkingsrecht van de burgers.

CETA is TTIP (fascisme) via de achterdeur.
U hebt derhalve het recht belastingafdrachten aan de ongrondwettelijk overheid te staken.
Beter nog is de overheid te vervolgen.