10
Een enorme ketting symboliseert het slavernij-aspect van TTIP/CETA, Madrid.

Duizenden mensen zijn zaterdag in diverse Europese steden de straat opgegaan om te demonstreren tegen de omstreden vrijhandelsverdragen TTIP en CETA. Goed nieuws: België zal tegenstemmen.

TTIP is het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie (EU) met de Verenigde Staten waar al jaren over gesteggeld wordt. CETA betreft een akkoord tussen de EU en Canada waarover op 27 oktober wordt gestemd. Beide handelsverdragen gaan onder andere over het gelijktrekken van verschillen in wetgeving en standaarden tussen de VS, Canada en de EU wat de handel eenvoudiger zal maken. Tegenstanders denken dat zo’n akkoord tot meer armoede en ongelijkheid leidt.

De organisatie van het protest in Madrid van zaterdagavond schat in dat ongeveer 20.000 mensen op de been waren voor de mars waarbij de demonstranten naar het Plaza de Cibeles liepen, een plein in het centrum van de stad. Ruim 1.300 sociale en politieke organisaties, ngo’s en vakbonden ondersteunden de oproep. Het protest stond mede in het teken van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Armoede die maandag 17 oktober wordt gehouden. Er waren slogans te horen als ‘We zijn mensen, geen koopwaar’ en ‘De arbeidersklasse tegen de slavernij van TTIP en CETA’.

In Barcelona was de opkomst aanmerkelijk lager. Zo’n 500 tegenstanders wilden een menselijke keten vormen op de Passeig de Gràcia tussen het Canadese consulaat en het EU-kantoor. Daar waren te weinig mensen voor, waarna het uitmondde in een korte protestmars door de hoofdstraat. De organisatie was in handen van de campagne NO TTIP Catalonië dat de steun heeft van meer dan 400 sociale organisaties, vakbonden en politieke partijen. Ook in Parijs, Toulouse, Lyon, Warschau en Krakau werd gedemonstreerd.

In sommige Europese landen ligt de ratificatie van het CETA handelsverdrag tussen de EU en Canada politiek gezien gevoelig, zoals in Duitsland en Oostenrijk. Afgelopen vrijdag wees een overgrote meerderheid van de Waalse regering in België CETA zelfs af, waardoor de Belgische nationale regering op 27 oktober niet tot ondertekening over kan gaan. Zonder instemming van alle 28 lidstaten zal CETA niet worden aanvaard. Nederland heeft afgelopen week het omstreden verdrag wél omarmd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Westrenen
7 jaren geleden

Onze gecontroleerde media onthoud u het beeld over de gegronde bezwaren en protesten tegen deze MONSTERverdragen.
Diverse media in andere EU landen, en zelfs daarbuiten, alsmede vele alternatieve media geven een stuk vollediger beeld.
Demonstrationen in mehreren Städten Zehntausendfacher Protest gegen TTIP und CETA:
http://www.tagesschau.de/inland/ttip-ceta-demonstration-101.html

https://www.sott.net/article/331227-Europeans-Take-To-Streets-To-Protest-TTIP-CETA-Trade-Agreements

http://www.stopdebankiers.com/politici-als-dood-volk-erachter-komt-vieze-spelletjes-spelen/