broeders_van_de_wind
Broeders van de Wind

Dier en kind vormen een gouden combinatie voor een jeugdfilm. Gedurende Cinekid, mediafestival voor de jeugd, zijn fraaie voorbeelden hiervan te zien.

Kinderen die er niet bij horen, vinden troost met het verzorgen van een dier. In de Oostenrijkse jeugdfilm Broeders van de Wind, ontfermt Lukas zich over een adelaarskuiken dat uit het nest is geduwd. Lukas praat al jaren niet met zijn vader sinds de dood van zijn moeder. Beiden wonen hoog in de bergen. Met de jonge adelaar Abel vindt de jongen een doel in zijn leven.

Het hartverscheurende moment waarop Lukas het dier vrij laat, is in dergelijke jeugdfilms vaste prik. Zal hij Abel als volwassen adelaar ooit weer terug zien? Regisseurs Gerardo Olivares en Otmar Penker hebben met deze epische film in de woeste Alpen van Oostenrijk een klassieke film over de relatie tussen kind en natuur gemaakt. Op bijna documentaire-achtige wijze wordt het leven van de majestueuze adelaars getoond. De unieke beelden van het nest zijn adembenemend.

Tevens zit deze jeugdfilm volgestouwd met wijze levenslessen. De Franse acteur Jean Remo doet zowel dienst als vertelstem als boswachter in de bergen. ‘Ieder mens schrijft het boek van zijn eigen leven’ is een van de gevleugelde zinnen uit de film. Broeders van de Wind is soms een tikje schoolmeesterachtig, de fantastische natuuropnamen maken echter veel goed. De fascinerende wereld van een adelaar is betoverend om te ondergaan.

uilenbal
Uilenbal

In Uilenbal van regisseuse Simone van Dusseldorp komt de relatie tussen kind en natuur eveneens aan bod. De 8-jarige Meral neemt een pas gevonden wilde huismuis mee naar het schoolkamp in het bos Haar moeder dreigde het diertje namelijk te vergiftigen tijdens Meral’s afwezigheid. In het bos raakt ze de muis kwijt, maar ze vindt er wel vriendschap met haar voorheen vijandige klasgenootjes.

Van Dusseldorp heeft van deze komedie een soort musical gemaakt. Op gepaste momenten barsten de kinderen uit in enigszins houterige liedjes. Uilenbal valt een beetje uit de toon tussen het uitmuntende aanbod van buitenlandse jeugdfilms op Cinekid. Het aanbod van de film is te braaf en te voorspelbaar. Uilenbal voldoet overigens wél met vlag en wimpel aan de diversiteits-eis, want zo’n beetje alle gezindten komen aan bod.

niet_te_doen
Niet te doen!

De Franse komedie Niet te doen! (Jamais Contente) van regisseuse Emilie Deleuze daarentegen is een heerlijk politiek incorrecte film. De 13-jarige Aurore is een opstandig meisje. Haar schijnbare stoerheid verbergt echter grote onzekerheid. Aurore is uitgesproken sarcastisch over iedereen in haar omgeving. Zelfs haar moeder zet ze voor gek. Dat volwassen worden een pijnlijk proces is, wordt hier uitnemend verbeeld. Ondanks alles vind Aurore haar roeping als zangeresje in een bandje met drie jongens.

Niet te doen! is best wel gewaagd als het gaat om de wijze waarop de tienerproblematiek voor het voetlicht wordt gebracht. De sublieme en scherpe dialogen zijn zeldzaam voor een dergelijke jeugdfilm. Debutante Léna Magnien zet een ijzersterke hoofdrol neer als Aurore. Het slot van de film, wanneer Aurore optreedt tijdens een mislukt huwelijksfeest, heeft een enorme emotionele punch. Een schitterend einde van een al bij voorbaat hoogtepunt van Cinekid.

Ulrik van Tongeren

Cinekid, van 15 t/m 21 oktober in de Westergasfabriek te Amsterdam. Van 15 t/m 30 oktober zijn in ruim 35 theaters in het land hoogtepunten van Cinekid te zien. Raadpleeg de website voor het programma in Amsterdam en in het land.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties