11

De hoofdsponsor van de Amsterdam Marathon, het Japanse sportmerk Mizuno, is in opspraak geraakt vanwege honderden onterecht ontslagen arbeiders in Indonesië.

De Amsterdamse marathon, georganiseerd door Le Champion, werd zondag door ruim 30.000 mensen gelopen. Volgens de Schone Kleren Campagne (SKC), een onderzoeks- en actiegroep die de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie wenst te verbeteren, is hoofdsponsor Mizuno al vier jaar lang zijdelings betrokken bij een loonconflict bij de Indonesische fabriek PT Panarub Dwikarya Benoa. De Japanse leverancier van sportschoenen is de voornaamste afnemer van dat bedrijf.

In 2012 richtte een groep Indonesische arbeiders van PT Panarub Dwikarya Benoa een vakbond op waarmee men een opgelopen loonachterstand wilde vorderen. Tevens waren ze het (verbale) geweld in de fabriek meer dan beu. Nadat het fabrieksmanagement de onderhandelingsafspraken stop zette, zijn de, merendeels vrouwelijke, vakbondsleden in staking gegaan om zodoende een oplossing te forceren. Na vijf dagen zette PT Panarub Industry, eigenaar van de fabriek, 1300 arbeiders op straat.

Vier jaar later hebben de ontslagen arbeiders nog steeds geen ontslagvergoeding ontvangen. Sommige ontslagen arbeiders werden individueel benaderd om genoegen te nemen met een kleine vergoeding, maar dit ontoereikende aanbod werd geweigerd. ,,De fabriek ondermijnt het collectieve proces van onderhandelen”, zegt vakbondsleider Kokom Komalawati. ,,We roepen Mizuno als grootste afnemer op hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat de arbeiders krijgen waar ze recht op hebben.”

In de Indonesische fabriek worden niet alleen sportschoenen geproduceerd voor Mizuno. Via omwegen worden ook schoenen voor Adidas in elkaar gezet. Tara Scally van Schone Kleren Campagne: ,,Mizuno geeft op haar website hoog op over haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. We verwachten daarom dat de jaarlijkse hoofdsponsor van zo’n groot Amsterdams evenement als de marathon een essentiële bijdrage levert aan het oplossen van deze zaak.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties