12

Goedkeuring van het Europees-Canadese handelsverdrag CETA hangt aan een zijden draadje. Europees commissaris voor Handel, Malmström, heeft België nog drie dagen de tijd gegeven om tot een binnenlands akkoord te komen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) heeft dinsdag tegen zijn Europese collega’s gezegd dat zijn land voorlopig geen goedkeuring kan geven aan CETA, het omstreden Europees-Canadese handelsverdrag. De Waalse regering is tegen ratificatie van het Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) in de huidige vorm. De Waalse regering, maar ook Brussel, zijn van mening dat het handelsverdrag ,,te weinig garanties biedt om sociale dumping te vermijden.”

Op 27 oktober staat de officiële ondertekening gepland van het CETA-verdrag tussen de EU en Canada waarvoor unanimiteit nodig is van de 28 EU-lidstaten. Toch toont de Waalse minister-president Magnette (PS) zich optimistisch over CETA. Eind vorige week had hij volgens eigen zeggen een ,,positief gesprek” met de Franse president Hollande. Magnette denkt dat CETA nog kan worden bijgestuurd. ,,Ik geloof dat wat wij vragen erg redelijk is”, zei hij. ,,Ik zie niet waar er een politiek obstakel zou kunnen zijn.”

Donderdag en vrijdag vindt er en Europese top plaats. ,,Vrijdag moet er een akkoord zijn”, aldus EU-commissaris Malström. ,,Onze Canadese vrienden moeten weten of ze al dan niet een ticket moeten kopen.” Er zijn overigens meer landen die de nodige reserves hebben over CETA, zoals Duitsland, Roemenië en Bulgarije. Maar de verwachting is dat de regeringen van die landen, in tegenstelling tot België, bereid zijn om het verdrag alsnog te ondertekenen

CETA wordt vaak gezien als de voorloper en het kleine broertje van het eveneens omstreden Europees-Amerikaanse handelsverdrag TTIP. Het staat voor een liberalisering van de handel in goederen en diensten, wat inhoudt dat er een einde zal komen aan het betalen van douanerechten bij de handel tussen de EU en Canada. De EU krijgt met het verdrag bovendien toegang tot de Canadese markt voor overheidsopdrachten.

Voorstanders zeggen dat het verdrag voor meer banen en economische groei in de Europese Unie zal leiden. Tegenstanders, onder meer vakbonden, consumentenorganisaties en ngo’s, betwisten de cijfers over groei en banen die de EU-Commissie naar voren schuift. Ze spreken onder meer over sociale dumping en toenemende macht van multinationals. Afgelopen zaterdag vonden er wederom in diverse Europese steden demonstraties plaats tegen CETA en TTIP.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guenevere
7 jaren geleden

Allemaal goed en aardig, maar worden er vanuit de Europese tegenbeweging nu ook initiatieven ontplooid om deze moedige Waalse parlementariërs een hart onder de riem te steken? Bijvoorbeeld in de vorm van een e-mail ketting-actie, met standaardbrief, open brieven en betogingen bij de Europese top? Het is nu of nooit!

pieter
7 jaren geleden
Antwoord aan  Guenevere

Typisch lamlendig gedrag van de Europeanen die zich verzetten tegen CETA/TTIP, niet in staat om van hun eigen agenda af te wijken in een kort tijdsbestek. De Waalse regering wordt wél gesteund door Canadese academici getuige deze open brief :

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/10/17/wallonie-krijgt-steun-uit-canada-tegen-ceta

Freek
7 jaren geleden

Ook Europese hoogleraren hebben gisteren nog van zich laten horen. Verder op Twitter veel solidariteit met de Walen en een online solidariteitsactie van SumOfUs.
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/16/handelsverdragen-speciale-bescherming-investeerders-ondermijnt-rechtsstaat-vinden-europese-hoogleraren-4846850-a1526918

Sandra Westrenen
7 jaren geleden

Niet meer tegen te houden. gmo’s uit gmo-bakermat Canada, legaliseren van enorme milieuvervuiling uit de winning van teerzanden. De banenbelofte is vals. En dat kan geen enkele politicus weerleggen.
Fabrieksfarms gaan een slachting aanrichten in de motor van onze nationale economie; de agrarische sector.
Het is TTIP via de achterdeur. Een fascistische coup derhalve.
En dat is keer op keer, weer – hartstikke verleidelijk voor bureacraten en dergelijke onproductieven.

Who benefits? M.n. Oligarchen, bankiers, corporate-advocaten e.d. parasieten van de samenleving.
Zie het doel, het grote plaatje.

‘Agenda 2030’ van de VN:
schets een Stalinistische toekomst.
Zonder grenzen, soevereine landen, democratie, vrijheden, privacy, individuele karakters; singularity:
The Future Doesn’t Need Us. https://www.singularityweblog.com/top-10-reasons-we-fear-the-singularity/
the creation of autonomous intelligence or superintelligence — estimated by some as 2035. Soon after that a “singularity” will be reached, when artificial intelligence will so far exceed the human brain that ordinary mortals will no longer be able to keep up.
Optimistic predictions regarding a technological singularity have been made by Ray Kurzweil (The Singularity Is Near: when humans transcend biology, 2005) and also presented as a documentary film (The Singularity is Near: a true story about the future, 2010).