14

De Woonbond start een juridische procedure tegen de Belastingdienst en belangenverenigingen van verhuurders om de inkomensafhankelijke huurverhogingen terug te draaien.

Naast de Belastingdienst worden Vastgoed Belang, Aedes en IVBN aangeklaagd. Sinds 2013 kan aan huishoudens met een brutojaarinkomen vanaf 33.600 euro een inkomensafhankelijke huurverhoging worden opgelegd. Om te kunnen vaststellen wat het inkomen van huurders is, maakten verhuurders gebruik van inkomensverklaringen die de Belastingdienst verstrekte. Op basis van deze verklaringen is de huur van veel mensen verhoogd, meldt de Woonbond. Deze praktijk wordt door tegenstanders ook wel ‘gluurverhoging’ genoemd.

Begin 2016 oordeelde de Raad van State dat het verstrekken van deze gegevens door de Belastingdienst onwettig is. Een wetswijziging in april moest deze uitspraak tegemoet komen, maar het verstrekken van inkomensverklaringen is nog steeds illegaal. Voor het opstellen van de inkomensverklaringen wordt namelijk gebruik gemaakt van gegevens uit de Basisregistratie Inkomen (BRI). Deze gegevens mogen alleen worden gedeeld met overheidsorganen en niet met private partijen, zoals verhuurders.

De belangenvereniging voor huurders vindt het onrechtmatig dat inkomensgegevens gedeeld worden met verhuurders. Volgens De Woonbond is er door huurders 365 miljoen euro ten onrechte betaald aan woningcorporaties en commerciële verhuurders. De bond zegt zich te hebben ingespannen om door middel van overleg met de betrokken partijen te komen tot een oplossing maar zij waren echter niet tot overleg bereid. De Woonbond heeft daarom geen andere mogelijkheid dan het aanspannen van een procedure.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties