21

Man of vrouw? Gevangen zitten in het verkeerde lichaam is een aangrijpend probleem. Transgender is tegenwoordig de term die deze lastige en ingewikkelde problematiek omschrijft. In de Amerikaanse tragikomische film Three Generations is Ray een jongen in een meisjeslichaam. Met behulp van hormonen moet de fysieke transformatie daadwerkelijk plaats vinden. Voor deze behandeling is dan wel de handtekening van beide ouders vereist, want Ray is pas zestien.

Ray groeit op in een ongebruikelijk gezin. Oma Dolly (Susan Sarandon) is lesbienne die samenwoont met haar vriendin. Ray’s moeder Maggie (Naomi Watts), de gescheiden dochter van Dolly, woont met Ray (Elle Fanning) bij het lesbische stel in. Maggie twijfelt over het verlenen van toestemming voor de geslachtsverandering en moet bovendien op zoek naar de biologische vader van Ray voor de cruciale tweede handtekening.

De makers van Three Generations lijken nogal te weifelen tussen een serieuze behandeling van het complexe transgender-thema en het neerzetten van een komisch portret van een ongewone familie. Grootmoeder Dolly begrijpt die hele transformatie niet. Kan Ray niet gewoon een lesbienne zijn? Moeder Maggie is totaal in de war door de situatie. Ze is bang haar ‘dochter’ kwijt te raken, en is eveneens angstig voor de toekomst van haar ‘zoon’.

In eerste instantie werkt de ingewikkelde wijze waarop de personages met de problematiek omgaan enigszins op de lachspieren. De serieuze en doorleefde vertolking van Elle Fanning als Ray houdt de kijker subiet bij de les. In de tweede helft van de film gaat de familie op zoek naar Graig, de vader van Ray. Daarmee verandert de film abrupt in een hilarische roadmovie met onverwachte wendingen.

Graig is al tien jaar buiten beeld en heeft geen zin om zijn handtekening te zetten. Als klap op de vuurpijl rijst de vraag of hij wel de vader van Ray is. Moeder Maggie had blijkbaar een buitenechtelijke relatie en heeft daar schuldgevoelens over. Naomi Watts als Maggie heeft een nogal ondankbare rol in de film. Toch weet ze met veel gevoel de twijfels en pijn van haar personage overtuigend neer te zetten. Susan Sarandon als de sarcastische grootmoeder Dolly moet voor de scherpe humor zorgen.

Alles bij elkaar opgeteld is Three Generations best een vermakelijke film, vooral door het aandeel van de drie steractrices. Regisseuse Gaby Dellal heeft samen met scenarioschrijfster Nikole Beckwith een poging gedaan om het lastige thema geslachtsverandering voor een groot publiek begrijpelijk te verbeelden. Maar de gevatte dialogen en komische situaties dringen de tragiek van Ray soms teveel naar de achtergrond.

Ulrik van Tongeren

Three Generations (2015, The Searchers), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties