03

De Woonbond heeft er geen begrip voor dat Rotterdam 20.000 sociale huurwoningen wil slopen. Ze roept Rotterdammers op bij het referendum op 30 november massaal tegen de plannen te stemmen.

De Rotterdamse wethouder Wonen stelt volgens de Woonbond ten onrechte dat er een overschot is aan betaalbare huurwoningen in de stad. In de Woonvisie meldt het gemeentebestuur 20.000 betaalbare huurwoningen te willen laten verdwijnen. ‘Stem massaal Nee!, adviseert de Woonbond. De uitslag van het stedelijk raadgevend referendum op 30 november is pas geldig bij een opkomst van 30 procent van de stemgerechtigde Rotterdammers.

Volgens de Woonbond zit Rotterdam vergeleken met andere grote steden krap in de sociale huurwoningen ten opzichte van de doelgroep. Daar komt nog eens bij dat de wachttijden voor sociale huurwoningen in Rotterdam nu al lang zijn. ‘Terwijl de smalle sociale woningvoorraad in Amsterdam, Utrecht en Den Haag leidt tot zorgen, en bij de laatste twee steden zelfs tot uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen, wil Rotterdam de sloophamer hanteren’, meldt de landelijke vereniging van huurders en woningzoekenden.

De Woonbond heeft de cijfers uit de Lokale Monitor Wonen van Rotterdam afgezet tegen de drie andere grote steden. Rotterdammers in een corporatiewoning betalen vaak te veel huur ten opzichte van hun inkomen. Met 17,9 procent van de hurende huishoudens in een te dure sociale huurwoning, staan Rotterdam en Amsterdam gezamenlijk ‘bovenaan’. Landelijk ligt dit percentage op 14,6 procent. Maar liefst 21,6 procent van de Rotterdamse corporatiehuurders heeft een te laag netto inkomen om de woonlasten en andere noodzakelijke uitgaven te kunnen betalen.

De gemeente Rotterdam herkent zich niet in de cijfers van de Woonbond en blijft op het standpunt dat er sprake is van een overschot van tienduizenden goedkope huurwoningen. Die moeten plaats maken voor de bouw van koopwoningen. In Rotterdam is veel kritiek op de plannen van het gemeentebestuur. De aanvraag voor het woonreferendum, een initiatief van een lokaal samenwerkingsverband van huurdersverenigingen, werd door ruim 13.000 Rotterdammers getekend.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties