08

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat de bewaartijd van op de openbare weg geregistreerde kentekens verlengt tot vier weken. Privacy First stapt naar de rechter indien ook de Eerste Kamer akkoord gaat.

Momenteel dienen kentekens van auto’s die onder een ANPR-camera (automatische nummerplaatherkenning) zijn gereden binnen een etmaal te worden gewist. Met uitzondering van SP, D66, GL, CU en PvdD schaarde een meerderheid in de Tweede Kamer zich dinsdag achter een wetsvoorstel van minister Van der Steur om de bewaartermijn te verlengen tot een maand. De bewindsman hoopt dat daarmee de opsporing van criminelen eenvoudiger te maken.

Het Europees Hof van Justitie had eerder kritiek op het oorspronkelijke wetsvoorstel uit 2013 omdat de persoonlijke levenssfeer van burgers ermee teveel door zou worden aangetast. Om aan die bezwaren tegemoet te komen, heeft het Ministerie van Justitie de wet moeten aanpassen. Zo mag de politie de kentekendatabank nu alleen doorzoeken als er een bevel ligt van een officier van justitie. Die mag zo’n bevel slechts geven als er sprake is van een concrete verdenking.

Privacy First zegt dat het naar de rechter stapt indien ook de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel. Want iedere automobilist is en blijft met de toepassing van het ANPR-systeem een potentiële verdachte, of het kenteken nu een etmaal of vier weken wordt bewaard. ‘Dit is totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ook ineffectief. Het wetsvoorstel is daarom in strijd met het recht op privacy en daarmee onrechtmatig’, aldus de privacybehartiger.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens, een zelfstandig bestuursorgaan dat toezicht houdt op naleving van de privacywetgeving, dienen alle kentekens van niet-verdachte personen zelfs direct uit de databases te worden verwijderd. ‘Het vandaag aangenomen wetsvoorstel druist hier recht tegenin. Een dergelijke data-hooiberg vormt bij voorbaat een flagrante schending van het recht op privacy van iedere automobilist’, aldus Privacy First.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties