20

Dertien werknemers van een kledingfabriek in het industriële district van Ghaziabad in India zijn vorige week om het leven gekomen door brand. Het is het zoveelste drama in deze uitermate onveilige productiesector.

De brand, vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting, brak vorige week dondernacht uit in de fabriek waar op dat moment werknemers lagen te slapen. Dertien mensen kwamen om het leven, drie raakten zwaar gewond. De fabriek werd gehuurd om winterjassen te maken tegen lage lonen die voor bodemprijzen in de westerse wereld te koop worden aangeboden. Volgens de lokale politie begon het vuur in de afdeling waar de jassen werden gemaakt.

Het schuim in de jassen is zeer brandbaar en veroorzaakt veel rook waardoor de dertien slachtoffers vermoedelijk zijn gestikt. Politie en brandweer liepen vertraging op omdat de wegen naar de fabriek zeer smal zijn en de omgeving dicht bevolkt is. De hulpdiensten kwamen pas twee uur nadat ze werden gealarmeerd aan op de locatie. Het gaat vermoedelijk om een illegale fabriek, aangezien de veiligheidsnormen absoluut niet werden gewaarborgd, maar verder onderzoek is nodig.

De lokale overheid heeft onmiddellijk kenbaar gemaakt een compensatiebedrag te zullen schenken aan familieleden van de overledenen. De eigenaars van de fabriek zijn gearresteerd op basis van ‘veroorzaken van dood, omwille van verwaarlozing.’ Er is tevens een comité in het leven geroepen waarvan de leden gelijkaardige kledingfabrieken in de industriële buurt zullen gaan controleren op onder meer brandveiligheid.

Het is bepaald niet de eerste keer dat in India een ernstig ongeval plaatsvindt in een kledingfabriek. Vier jaar geleden, op 24 november 2012, kwamen 112 werknemers om bij een brand in de Tazreen Fashions fabriek in Bangladesh. Een half jaar later, 24 april 2013, vonden 1183 mensen de dood toen Rana Plaza in Bangladesh instortte, een gebouw waarin vijf kledingbedrijven waren gevestigd. Lagelonenland India heeft naar schatting 36.175 kledingfabrieken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Nu zit ik thuis en denk aan vroeger hoe het allemaal begon.
Je nam me mee naar alle kroegen je wist dat ik daar niet tegen kon…

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

De onreine verloochent al het ‘betere gevoel’ alle schaamte,ja natuurlijk ,ja zelfs de natuurlijke angst,en volgt alleen maar de hem beheersende begeerten.

…….De reine verloochent zijn natuurlijke betrekking tot de wereld en volgt alleen het Knarfistische geschrift en wel daarom////.