31
Meindert Stelling en Willem Jebbink leggen de manifestanten uit wat zich binnen de rechtbank heeft afgespeeld

De uit zijn ambt gezette vredesadvocaat Meindert Stelling heeft tijdens de behandeling van het hoger beroep het Hof van Discipline gewraakt. Dit nadat het hof hem weigerde een preliminair verweer uiteen te zetten.

De 67-jarige advocaat Meindert Stelling werd in maart dit jaar door de Raad van Discipline in Den Haag geschrapt van het tableau. Hierdoor mag hij zijn beroep nooit meer uitoefenen. De uitspraak van de Raad geldt binnen de advocatuur als de zwaarste tuchtrechtelijke sanctie. Volgens de Raad geeft Stelling bij voortduring blijk ‘van een voor een advocaat zeer ongepast gebrek aan eerbied voor de rechterlijke autoriteiten’.

Vorige week vrijdag diende bij het Hof van Discipline in Utrecht het door Stelling ingestelde hoger beroep tegen zijn ontheffing te worden behandeld. Maar dat liep even anders. Advocaat Willem Jebbink, die Stelling bijstond, ving aan met een preliminair verweer, een verweer dat voor alle andere verweren gevoerd dient te worden. Stelling is namelijk van mening dat zijn zaak niet door het hof inhoudelijk kan worden behandeld daar de Raad van Discipline eerder ‘ernstige procedurele fouten’ zou hebben gemaakt.

Vanwege die gemaakte fouten had Stelling nooit uit zijn ambt gezet mogen worden en de Raad van Discipline zou de behandeling over moeten doen. Maar het hof bood Jebbink geen gelegenheid voor een uiteenzetting van het preliminair verweer. De voorzitter maakte duidelijk dat het hof het hoger beroep ook inhoudelijk wilde behandelen. Stelling ondernam alsnog een poging om het hof ertoe aan te zetten een afzonderlijk besluit te nemen over het preliminair verweer, tevergeefs.

32Daarop wraakte Stelling het hof waarna de behandeling van de zaak abrupt werd afgekapt. Dit tot teleurstelling van Stelling en Jebbink, alsmede de circa 25 sympathisanten van de vredesadvocaat. Er waren er wel meer komen opdagen, maar de zaal had een gebrek aan zitplaatsen. Voorafgaand het hoger beroep vond op het plein voor de rechtbank een solidariteitsmanifestatie plaats, georganiseerd door het Comité Eerherstel Meindert Stelling.

Vredesactivisten en een enkele jurist hielden toespraken voor de ruim vijftig aanwezigen, afgewisseld door vredesliederen uit de oude doos. Een als Vrouwe Justitia verklede actievoerster draagt een deken van stof, met daarop de tekst ‘De Deken dekt criminele kernwapenpolitiek.’ Met ‘Deken’ wordt de Deken van de Orde van Advocaten in Den Haag, David de Knijff, bedoeld die Stelling uit zijn functie heeft ontheven.

Wat nu volgt is allereerst een behandeling van het wrakingsverzoek. Die zaak staat ingeroosterd op vrijdag 16 december om 14 uur, wederom in de rechtbank van Utrecht aan het Vrouwe Justitieplein. Ook deze zitting is openbaar en het comité hoopt dat het weer druk wordt. Vervolgens wordt het hoger beroep voortgezet op een nog nader te bepalen datum.

UPDATE 17-12-16: Naar verluidt heeft de zitting van 16 december te elfder ure niet door kunnen gaan wegens ziekte van de voorzitter van het Hof van Discipline. Wanneer de zitting wordt vervolgd is nog niet bekend gemaakt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Westrenen
7 jaren geleden

Zo gaat dat in de nep-rechtsspraak in ons land. Heb je een gegronde klacht tegen de magistratuur, wordt die als automatisch afgewezen. Iedereen die het daarbij opgeeft; dat is hun winst. Uit ervaring – rampzalig – weet ik dat je een maximum aan hindernissen opgeworpen krijgt. Dikwijls sta je tegenover een nogal arrogante rechters, schrijnende onwil de burger een faire kans te geven. De slagers keuren hun eigen vlees. Het brandhout wordt beschermd. Als de magistrateur fout zit, worden ze link. Blij offeren ze diegene die tegen het bolwerk aanloopt, en zo onvermijdelijk de misstand openbaart.
Zakenvrienden: “klacht tegen de overheid, win je nooit”. Of failliet, of het wordt je dood. Ook wat dat betreft is ons land ‘de United Slaves of America’.
Stelling, Jebbink: alle kracht, en succes gewenst. Uit het diepst van mijn hart. Een beetje geluk verdienen jullie ook.

Prof.mr.dr.drs.Ikke.
7 jaren geleden

Is het misschien een idee ( of bestaat dat al lang?) om een soort lijst(je) te maken van echte toffe advocaten?
Ze schijnen, de paar, nog wel te bestaan!
Of heeft dat misschien ook wel wat nadelen, voer voor al die nare foute advocaten?
De goeie’n kunnen natuurlijk ook een eigen belangenvereniging starten, een soort club, een Orde (neeeeeejjjjjj !!!!!!),
een soort societeit-vereniging, associatie, bond, club, genootschap, gezelschap, groepering, kamer, kring, lichaam, liga, maatschappij, organisatie, sociëteit, broederschap, gezelschap, kliek, kongsi, kring, gemeenschap, loge, soos e.d.
En dat dan met een zeer zware ballotage, door wie dan wel? (Denken we nog wel over na, niet dan?)

Jos van Damme
7 jaren geleden

Wanneer is die wrakingszitting? Ik stond daar 16dec 1400 in het gerechtsgebouw. Voor NIETS, want het was uitgesteld. Wanneer is die zitting nu wel???

Lezer van Indymedia + deze Ravage.
7 jaren geleden
Antwoord aan  Jos van Damme

Als je bijvoorbeeld ‘aankondigingen’ volgt op de Indymedia site, had je gelezen dat door ziekte van de baas der
Wrakingskamer de ‘bijeenkomst’ is uitgesteld tot een nu nog niet bekende datum en als jij je adhesie al heb gemeld bij info@eerherstelmeindertstelling.nl , krijg je heus wel een berichtje, of is er wat misgegaan?
Vervelend dat je voor een dichte deur stond alhoewel je dus niks gemist hebt.

iI
6 jaren geleden

En is er intussen een of zoiets als goede advocaten-ondersteuning’s kring ontstaan?
De ‘show’, zoals, terecht meester advocaat Willem Jebbink het wraking-theater betitelde is helemaal juist.