screenshot_232

Na de Amerikaanse verkiezingen waren de gevestigde media even de weg kwijt vanwege de onverwachte uitkomst, maar inmiddels is alles back to normal. Zaterdag konden we lezen hoe Bert Wagendorp, columnist van de Volkskrant, pist op het graf van schrijver Gerard Reve: ‘Ik heb altijd moeite gehad’, schrijft hij venijnig, ‘met het vergoelijken van Reve’s oprispingen’ (lees: racistische uitlatingen). Waarbij je gerust kunt aannemen dat Wagendorp, prototype van politieke correctheid, de boeken van de volksschrijver die hij als student Nederlands moest lezen, na gebruik op een afgelegen veldje in de fik stak. Een ritueel dat hij ongetwijfeld vol overgave uitgevoerd zal hebben met het verzameld werk van Céline en dat soort.

De NRC, verenigingsblad van weldenkend Nederland, hervond al eerder de vertrouwde toon. Rosanne Hertzberger, met als bijbaan microbioloog, schijt in haar column op het hoofd van de gewone Nederlander door te beweren dat dit soort mensen van de kwaliteitsmedia geen ruimte krijgen, eenvoudigweg omdat ze niet in staat zijn drie samenhangende zinnen op te schrijven. Waarop ze vervolgt dat, mochten onder deze types figuren rondlopen die toch wat opleiding genoten hebben (oftewel mensen waarvan je moet aannemen dat ze beschikken over een enigszins ontwikkeld geweten) ze zich niet bij de NPO vertonen, doodeenvoudig omdat ze zich schamen voor hun abjecte denkbeelden.

Zijn dit particuliere meningen? Ben bang van niet. Programma Pauw, platform voor mensen als Hertzberger, toonde een paar dagen geleden wat er gebeurt als je een andere mening verkondigt in de mediawereld. Haye van der Heyden, regisseur, acteur, schrijver en nog veel meer, is uitgekotst door de NPO en zit tegenwoordig werkloos thuis. Waarom? Hij staat sympathiek tegenover de PVV, schreef er een artikel over en kreeg vervolgens ‘heel veel over zich heen’. Is dit nieuwe openheid van de NPO via Pauw, of een waarschuwing aan degene die een baan zoekt bij de publieke omroep?

Dat er sinds jaren een politiek correcte angstsfeer heerst in Hilversum zie je aan de bezetting van de praattafels waar het dagelijks direct of indirect over politiek gaat – de juiste politiek zullen we maar zeggen. Mocht je daarover twijfels hebben, dan laat het optreden in DWDD van Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, niets te raden over. Bang als ze is wanneer Wilders aan de macht komt – van de NPO in huidige vorm zal weinig overblijven – vroeg ze zich af hoe ze de gewone man kan bereiken. Waarna Van Nieuwkerk opperde dat in deze een rol is weggelegd voor ‘onze Frans Bauer’. Simpel, niet al te slim, lekker laagdrempelig, was de onderliggende boodschap. En nog geen uurtje per week. Past perfect bij de aandachtsspanne van het gewone volk.

Dat het er in de academische wereld niet veel anders aan toe gaat, maakt een interview in de Volkskrant duidelijk met Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap te Leiden. Cliteur, getuige in het proces-Wilders, merkt gelaten op: “Ik ben 61, ik kan het me makkelijker veroorloven dan iemand die nog aan het begin van zijn carrière staat”. Dit na de opmerking van de interviewer dat advocaat Geert-Jan Knoops moeilijk deskundigen kon vinden, bang als ze zijn om aan de PVV gelinkt te worden.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ernst
7 jaren geleden

Waarop is eigenlijk de conclusie van Van der Heijden gebouwd? Zijn er echt bewijzen of is het een particulier waanidee geboren uit een politiek toch al erkende paranoide geest?

Je zou ook kunnen zeggen dat het opwerpen van zoveel zelfbeklag wel aardig past bij de afreken mentaliteit die PVV aanhangers zo kenmerkt. Men ziet het ochtendgloren van het Avondland en probeert alvast in het gevlei van de komende heersers te komen. Jongens, kijk hier! Ik was altijd al anti-politiek correct verzetsheld!

Juist dat vd Heijden dit soort beelden over zijn kennelijke onkunde mag schetsen – het ligt niet aan hem, maar aan de politieke correctheid dat hij geen werkt krijgt – zegt genoeg. De lieden die het hardste roepen gemarginaliseerd te worden, krijgen de meeste aandacht.

Ernst
7 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Dus je valt over een woord? Het gaat mij namelijk ook om de trend. Anderen beschuldigen van “huilie-huilie”, maar zelf in de slachtoffer rol voor een miljoenenpubliek een of andere oncontroleerbare bewering komen uit janken. Als je niet ziet dat het politieke vangnet voor PVV’ers bij uitstek is gebouwd op erkenning van hun slachtofferschap – schuld voor hun verdrukte positie ligt bij de bekende groepen – dat houdt discussie al direct op.

Zonder bewijs is zijn verhaal nul komma niks waard en archiveer ik het als een persoonlijke interpretatie die niet wordt ondersteund met feiten. Toen zijn broer ooit ging klagen dat-ie als NSB kind altijd zo verstoten was, kon ik me er nog iets bij voorstellen als je zo’n stuk had geschreven – terwijl de man geloof ik niet eens slecht geboerd heeft met dat boek (Grijs Verleden). Misschien wil Haye nu ook die aandacht. Heeft-ie misschien wat te verkopen? 😉

Wat velen niet schijnen te begrijpen is dat vrijheid van meningsuiting of andere vrijheden enkel en alleen zin hebben in een level playing field. Opkomen voor andermans belang in deze is zinvol als je als kleine minderheid zucht onder het juk van de status quo. Die tijd is voor de PVV allang voorbij.

Dat gezegd hebbende, nu we dat zien aankomen is het zaak ons te gaan richten op wat deze partij zelf in petto heeft mbt vrijheden. Ik verwacht er eerlijk gezegd niet al te veel van, jij wel?

ron
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

“Dat gezegd hebbende, nu we dat zien aankomen is het zaak ons te gaan richten op wat de PVV zelf in petto heeft mbt vrijheden. Ik verwacht er eerlijk gezegd niet al te veel van, jij wel?”

Geen idee wat we kunnen verwachten, Ernst, maar ik verwacht geen dictatuur. Hooguit gedoe om dan opnieuw te gaan stemmen.

Maar ik vind dat er wel plaats moet zijn voor de PVV, zonder dat mensen voor racist worden uitgemaakt. Alles wordt nu toegespitst op Zwarte Piet of vluchtelingen wat PVV betreft, maar middenpartijen (VVD,PvdA,D66) hebben dat over zich afgeroepen.

Wat ik ze persoonlijk kwalijk neem is dat ze met hun jarenlange neoliberale beleid van kaalslag twee groepen in de samenleving (sociaaleconomisch) tegen elkaar uitgespeeld hebben, de hoge tegen de lage inkomens. De PVV is met haar linkse sociaaleconomische plannen niet voor niets zo populair.

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Ron is de Speer in wording…
Aber E r n esto heeft ook n punt wat zal ik als ongescoolde arbeider doen?
Weg met het fascisme? oder nein!?

Ernst
7 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

We kunnen altijd nog met z’n allen het theater in.

ron
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Goed idee, we gaan allemaal het theater in. Dan noemen we het Avondje Marxbrothers (misschien dat Marketingbrothers beter aansluit op de tijdgeest…)

Ernst
7 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Ron, dat je vindt dat je op dit moment de PVV nog een zetje in de rug zou moeten geven, is nu juist mijn belangrijkste verbazing. Zij zitten in de lift en de mentaliteit die zij belichamen wordt zo langzamerhand mainstream en dus de Nieuwe Politieke Correctheid. Er hoeft geen formele dictatuur of een PVV regering te bestaan om de sfeer van intimidatie te proeven.

Vijftien jaar geleden schreef ik zulke stukken als jij nu doet over Fortuyn. Nu de rollen worden omgedraaid is het imho weer zaak de balans terug te brengen (level playing field) door de zwarte kanten van het gedachtegoed te bekritiseren.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen de ambitie gedreven blanke mannen uit de hogere middenklasse (Cliteur, vd Heijden) te ondersteunen in hun huilie-huilie, al lijken ze mij voldoende ruimte voor zelf verdediging te krijgen. Je kunt ook kijken naar waar groepen mensen werkelijk worden bedreigd en uitgesloten.

ron
7 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

“Je kunt ook kijken naar waar groepen mensen werkelijk worden bedreigd en uitgesloten”

Ernst, dat is wat ik jarenlang gedaan heb door artikelen te schrijven over de bijstand, zie deze website. De absolute verliezers van de globalisering.

Ernst
7 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Het was meer “je” in het algemeen. Maar je artikelen op dat vlak worden hogelijk gewaardeerd!

Sandra
7 jaren geleden

De PVV heeft helemaal geen linkse sociaaleconomische plannen en Wilders heeft een paar jaar geleden al laten zien wat zijn beloften waard zijn, toen hij de pensioenleeftijd liet vallen. Dat hij nog heel wat meer groepen tegen elkaar uitspeelt, schijnt jou niet te deren. Daarbij ben je zo’n dwaas die schijnt te vinden dat de media te links of te “politiek correct” zijn. Dat is onzin, we worden van alle kanten voortdurend bestookt met extreemrechtse propaganda, tot en met vanuit de universiteit in Leiden.
Tjonge jonge en we mogen niet over het graf van Reve pissen, waarom eigenlijk niet? Ten eerste had hij dat zelf vast heel lekker gevonden, ten tweede is het gewoon waar dat hij om de zoveel tijd racistische braakpraatjes had. Een uitermate begenadigd schrijver met een groot gevoel voor humor, maar helaas … ook een racist! Ja het is lastig om een witte Nederlander te zijn: je literatuur is besmet met racistische vullis, je geschiedenis is beladen met allerlei ellende, je folkloristische gebruiken en voorheen volstrekt onschuldig geachte gezelligheid in de decembermaanden blijken eveneens vol met racistische vullis te zitten. Dus wat doen we? We doen alsof wij de grote slachtoffers zijn en we nemen het op voor extreemrechtse politici als Geert Wilders. Wat een bagger!

ron
7 jaren geleden
Antwoord aan  Sandra

Sandra, de decembermaand is nu ook al racistisch?

Sandra
7 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Lezen wat er staat, Ron. Of kun je dat ook al niet?

knarfist
7 jaren geleden
Antwoord aan  Sandra

Het valt wel op dat mensen die altijd hun muil vol hebben over fascisme juist ook de mensen zijn die voor anderen beslissen wat er wel of niet gedacht,geschreven of gezegd mag worden.
Een soort van Stalinistische gedachten politie graag zouden zij de gedachte van den arbeider geheel beheersen.

Het zijn ook altijd de racisme roepers die ten alle tijden in zwart wit denken en altijd en overal onderscheid maken tussen mensen met en zonder kleurtje.

En dan heb je natuurlijk nog de Nazi roepers zie je het al voor je? Adolf met een keppeltje bij de Klaagmuur?

De aow leeftijd terug naar 65, bindende referenda over belangenrijke beslissingen en uit de Eu.

Tegen kindhuwelijken (rond de 250 in Nederland) Joodse instellingen die de klok rond beveiligd worden homo”s die weggepest of in elkaar geslagen worden vrouwen die bespuugd worden.

Fascisme komt voort uit het socialisme nationaal socialisme komt voort uit het socialisme.
Socialisme leid altijd en overal naar onderdrukking en kampen.

Foei! wat ben ik toch een walgelijke nazi!