35

In een open brief verzoeken internationale burgeronderzoekers die achter de oorzaak van de MH17-vliegramp proberen te komen, de Amerikaanse president Trump een nieuw onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Aanleiding voor de achttien burgeronderzoekers, waaronder journalisten, bloggers en wetenschappers, om te pleiten voor een onafhankelijk onderzoek, is hun gebrek aan vertrouwen in de kwaliteit van het spitwerk dat de afgelopen twee jaar werd verricht door de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) en het internationale Joint Investigation Team (JIT). Volgens de opstellers van de open brief aan Trump is het resultaat van het officiële onderzoek ‘noch onafhankelijk noch overtuigend.’

Aanleiding voor de open brief is een uitspraak die Trump oktober 2015 deed voor de camera van de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. Op de vraag wat hij vindt van de internationale beschuldigingen aan het adres van Poetin dat Rusland achter het neerhalen van MH17 zit, antwoordde de Republikein dat er niet genoeg bewijs is om pro-Russische separatisten in Oekraïne de schuld te geven van het neerhalen van vlucht MH17.

De burgeronderzoekers spreken in hun open brief de hoop uit dat met de verkiezing van Trump tot Amerikaans president ‘de huidige spanningen tussen Rusland en de VS worden verlicht’ en dat tevens ‘het stichten van vrede in Europa wordt vergroot.’ Een oplossing van ‘het lopende conflict in Oost-Oekraïne en het opheffen van de sancties tegen Rusland, dat van vitaal belang is voor de wereldgemeenschap, maakt nu een reële kans.’ Met dit in het achterhoofd is er volgens de ondertekenaars ook hoop op een kwalitatief beter onderzoek naar het betwiste neerhalen van MH17.

De waarheidsvinders, die de Russische betrokkenheid bij de vliegramp in sterke mate betwisten, stellen Trump voor onder de vlag van de VN een team van internationale onafhankelijke wetenschappers samen te stellen. Tevens dienen alle landen uitgesloten te worden van vetorecht. Men acht dit laatste van groot belang omdat momenteel Oekraïne een vetorecht heeft op openbaarmaking van informatie. De voornaamste bron van informatie waarvan het JIT en OvV gebruik maakten voor hun officiële onderzoeken was afkomstig van de Oekraïense geheime dienst.

Bovendien moeten alle mogelijke scenario’s over de oorzaak van de ramp open gehouden worden. Tevens dienen alle beschikbare satellietbeelden, waarover de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, op 20 juli 2014 berichtte, vrijgegeven te worden en te worden onderzocht. Mochten de beelden niet bestaan, dan moet ook dat bekend worden gemaakt. De impact van de gaten in de romp van het vliegtuig dienen te worden onderworpen aan forensisch onderzoek, alsmede de voicerecorder, radargegevens, etc.

De burgeronderzoekers achten het verder van wezenlijk belang dat de te volgen rechtspraak in handen komt van rechtbanken in landen die niet met de ramp in verband kunnen worden gebracht. ‘Bovendien’, zo eindigen ze hun open brief aan Trump, ‘verzoeken wij u vriendelijk het initiatief te nemen vredesbesprekingen te starten met alle betrokken partijen (met inbegrip van maar niet beperkt tot Rusland, Oekraïne en de EU) die gericht zijn op de oplossing van het geschil en tot vaststelling van een plan voor de wederopbouw van Oost-Oekraïne, met inbegrip van een vergoeding voor de MH17-nabestaanden.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan-Diederik
7 jaren geleden

Sure. Ga bij dat putinvriendje om hulp vragen. Success daarmee.

Walter
7 jaren geleden

Goede actie van deze moedige mensen! In tegenstelling tot de laffe mainstream journalisten die hun ware aard hebben laten zien.

Schandalig onderzoek van het JIT waar we ons als land dood voor moeten schamen. Hopelijk helpt het iets maar ik ben bang van niet, Rusland moet hoe dan ook de vijand zijn van de EU fascisten…

Hector Reban
7 jaren geleden

Globalresearch.ca heeft een oude versie van de brief gepubliceerd. Als mede-ondertekenaar zal ik hier eerdaags een up-to-date lijst van ondertekenaars publiceren. Op mijn blog zal ik ook een “ondertekeningsverklaring” posten. Stay tuned.

Hector Reban
7 jaren geleden

Hier mijn ondertekeningsverklaring en de meest recente lijst van ondertekenaars, inclusief professor Internationale Betrekkingen Kees van der Pijl (hij blogt op oorlogisgeenoplossing punt nl) en dr. Thierry Baudet, oa. initiator van het Oekraine referendum.

https://hectorreban.wordpress.com/2016/11/30/open-letter-to-the-white-house/

Anoniem
7 jaren geleden
Antwoord aan  Hector Reban

Kees van der Pijl oud-redacteur van het stalinistische “volksdagblad” De Waarheid.

Sandra Westrenen
7 jaren geleden

Goed bedoeld. Vrees dat het verspilde moeite is. Trump zégt dan wel dat hij geen oorlog met Rusland wil. Mij zijn dochter heeft het Christendom afgezworen, en is bekeerd tot het Judaïsme. De president van de VS heeft gewoon niks te vertellen. Trump heeft nooit een beetje z’n best gedaan enigszins eerlijk door het leven te gaan. 4 casino’s laten failleren, Trump Airlines, Trump Wodka, Trump Universitey – alles is geflopt. Steeds verrijkte hij zichzelf op die manier. Als het er op aankomt – legt hij z’n hoofd in de schoot van Netanjahoe. Lezenswaardig, in onze ‘Goebels’media taboe:
https://rehmat1.com/2014/07/25/ukraine-the-jewish-regime-change/
Mensen, er is zat materiaal. Begin Nedelandse bewinslieden voor de rechter te slepen.

tikkie terug
7 jaren geleden

Talloze malen heeft de Nederlandse pers mensen, die hun eigen onderzoek doen afgeschilderd als
“complot denkers” en wat doen de onderzoekers naar de MH17 ramp vervolgens?
Ze gebruiken het materiaal van een wazige Bellingcat “onderzoeker” als één van de voornaamste bewijzen
inzake de ramp met MH17.
Velen weten kennelijk niet, dat Bellingcat aanvankelijk uit slechts één persoon bestond.
Een persoon, die objectief bezien, niets meer of minder is dan een “complot denker”…zij het dan dat hij
toevallig rechts genoeg was om voor deze “case” zijn waarde te hebben.

Hector Reban
7 jaren geleden
Antwoord aan  tikkie terug

Op welk Bellingcat materiaal doel je?

Hector Reban
7 jaren geleden
Antwoord aan  Hector Reban

O, sorry, je bedoelt dat de JIT het Bellingcat verhaal heeft overgenomen.

ja no
7 jaren geleden

FYI:
The MH17 Ukraine Plane Crash: Analysis, Details and Exclusive Photographic Evidence

http://www.globalresearch.ca/the-mh17-ukraine-plane-crash-analysis-details-and-exclusive-photographic-evidence/5558941

Karel
7 jaren geleden

Letterlijke reactie van Trump (volg zelf de link): “….It was probably Russia. It was probably people involved with — on the pro-Russia side…..”

Weet niet waar de opmerking vandaan komt dat Trump vindt, dat er niet genoeg bewijs is om pro-Russische separatisten in Oekraïne de schuld te geven

Hector Reban
7 jaren geleden
Antwoord aan  Karel

Het ene hoeft het ander niet te bijten. Trump is voorzichtig genoeg niet de standaard lijn aan te vallen, maar toont zich niet 100% overtuigd (“probably”). Daaruit volgt – zou je kunnen lezen tussen de regels – dat het bewijs niet genoeg is.