37

Minister van der Steur (Veiligheid en Justitie!) verklaart namens de regering dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen die onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en dat dit allemaal niet aan Amerikanen uit te leggen is.

Wat een vage en onzinnige uitspraak is dat! Niet Zwarte Piet, maar de Zwarte Pietendiscussie werkt bewust vooroordelen, discriminatie en racisme in de hand, omdat de argumenten van de tegenstanders van Zwarte Piet meestal niet kloppen en zeer krenkend zijn voor de pro-Pieten en Zwarte Pieten, en omdat veel media te eenzijdig of onvoldoende inhoudelijk over Zwarte Piet berichten.

Ondanks dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking Zwarte Piet wil behouden, wilt u net als uw collega Asscher of burgemeester Van der Laan zich niets van deze meerderheid aantrekken. Dit is ronduit verbijsterend en zeer ondemocratisch. Hierdoor worden veel mensen nog bozer. Het is sowieso niet de taak van burgemeesters of een kabinet zich met deze ‘discussie’ te bemoeien. Maar als het kabinet toch per se wat wil doen, dan moet het geen averechtse, maar deëscalerende maatregelen bedenken.

Het Ministerie van Onderwijs kan bijvoorbeeld lesmateriaal aan basisscholen en middelbare scholen ter beschikking stellen, waarin onder meer staat dat de humanist Jan Schenkman in de 19de eeuw de Piet uit antiracistische motieven heeft gecreëerd en dat er in heel Europa al eeuwenlang vergelijkbare zwart geschminkte begeleiders van Sinterklaas rondlopen, vaak nog met een roe en zak. Dat lesmateriaal kunt u ook vertalen in het Engels, zodat aan mensen uit de VS en andere landen de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm wél uit te leggen is.

Die vorm, zoals een pikzwart geschminkt gezicht en een Spaans edelliedenpak, is overigens ook de norm op Aruba, Bonaire en Curaçao, waar meer Amerikaanse toeristen rond Sinterklaas komen dan in heel Nederland. Of gaat u liever persoonlijk bij die Amerikanen het goedpraten dat donkere mensen op de Antillen wél vrolijke, slimme, sympathieke Zwarte Pieten mogen spelen en dat het in Amsterdam juist allemaal vieze blanke veegpieten moeten zijn? Dát heet nou racisme, meneer Van der Steur.

Peter de Kort

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Say it loud say it clear! zwarte piet is welcome here!

Yaj bennt homo! jop done….

knarfist
7 jaren geleden

ps;nu maar hopen dat Kletskoek geen golliwog in haar schoentje vindt.