04
De veldwachters van Schinveld kwamen zondag tijdens de bouw van 3DOME even koekeloeren

Milieuactivisten, inwoners van Schinveld en een kunstenaar zijn zondag begonnen met de bouw van een bolvormige boomhut in het bos. Een uitkijkpost voor dreigende boskap door Defensie.

Boomhutten van de radicale milieugroepering GroenFront! zijn vandaag de dag niet meer wat ze geweest zijn. Zondag werd in de Schinveldse Bossen met vooraf op maat gezaagd duurzaam hout en staal de basis gelegd voor een futuristisch ogende riante ‘boomhut’ die niet vierkant maar bolvormig zal zijn. Het kunstwerk krijgt de naam 3DOME mee en zal, zodra deze gereed is, als permanente uitkijkpost fungeren. In elk geval tot aan het broedseizoen in maart 2017.

GroenFront! wil 3DOME gebruiken als basisstation voor verzet in het geval dat Defensie opnieuw delen van de Schinveldse Bossen gaat kappen. De bomen zouden het AWACS-vliegverkeer van de naburige NAVO-basis in het Duitse grensplaatsje Geilenkirchen hinderen. Specifiek heeft Defensie in het bosgebied In de Roet 6,8 hectare op het oog. In mei werd een onderhoudsplan gepresenteerd voor het gebied waarvan de begroeiing laag moet blijven.

Het ministerie wil niet alleen de te hoge bomen kappen, ook het ‘dichtgroeien’ van het bos wordt aangepakt. Defensie heeft het bedrijf Staro BV opdracht gegeven om voor In de Roet een beheerplan op te stellen ‘dat voorziet in kwalitatief goed bosbeheer, waarbij de vliegfunnel [start- en landingsvlakken buiten het vliegveld -red.] wordt vrijgehouden.’ Natuurmonumenten is bereid gevonden het bosbeheer overeenkomstig het plan uit te voeren.

Maar Natuurmonumenten plaatste wel een ‘mits’ achter dit voornemen, want men zal het onderhoudsplan enkel uitvoeren bij voldoende draagvlak binnen de gemeente Onderbanken, waar Schinveld toebehoort. En dat is er niet. Onderbanken heeft kenbaar gemaakt tegen het voorgenomen bosonderhoud te zijn. ‘Op geen enkele manier wenst de gemeente mee te werken aan het vergroten van de operationaliteit van de AWACS-basis. De laag overvliegende en overlast veroorzakende oude toestellen zijn al ruim 30 jaar een kwelling voor de mensen in Onderbanken’, berichtte men in mei aan Defensie.

Kunstenaar en activist Rogier Meijerink vindt de komst van 3DOME desondanks noodzakelijk. ,,Op de één of andere manier is het oorverdovend stil, de AWACS-problematiek lijkt uit het publieke debat te zijn verbannen. Dat mag niet gebeuren, dit probleem moet worden opgelost. GroenFront! Schinveld wil daar een bijdrage aan leveren. De 3DOME moet het protest weer zichtbaar maken, mensen weer bij elkaar brengen om het AWACS- dossier weer in beweging te krijgen.”

Ondanks landurige protesten van GroenFront!, sympathisanten en Schinvelders eind 2005 kapte Defensie ruim 6 hectare bos. In januari van 2006 werd Onderbanken aan de kant geschoven en overruled door een Nimby-besluit. De actievoerders werden met groot machtsvertoon afgevoerd waarna de kaalslag begon. De Raad van State heeft in 2010 uitgesproken dat deze boskap onrechtmatig was en de geluidsoverlast van AWACS onacceptabel. Onlangs bepaalde een rechter dat Defensie de illegale boskap niet hoeft te compenseren in de vorm van herplant.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peeeeer
7 jaren geleden

Goed bezig groenfront!!! Woon sinds Kort hier in Schinveld en sta achter jullie ! Sterker nog zou me heel graag bij jullie willen aansluiten voor zover dat past met m’n huidige werk en me meer willen inzetten voor eigenlijk elk behoud van de natuur!