Een actievoerder van Pegida die tijdens een manifestatie in Amsterdam een  hakenkruis in een afvalbak toonde, is daarvoor ten onrechte aangehouden. Dat heeft de kantonrechter donderdag bepaald.

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan had voorafgaande een manifestatie van de nationalistische club Pegida op 27 februari 2016 diens Openbaar Ministerie (OM) de opdracht gegeven dat het hakenkruis op geen enkele wijze getoond mocht worden. ‘Het meedragen van hakenkruisen, ook als ze zijn opgenomen in een verbodsbord of andere uitingen waarmee de nationaalsocialistische ideologie wordt afgewezen of in welke uitingsvorm dan ook, zal niet worden getolereerd’, schreef de Driehoek (hoofdofficier, hoofdcommissaris en burgemeester).

Volgens de Driehoek ‘verhoudt het symbool zich niet met het traumatische verleden van Amsterdam en raakt het de bescherming van met name joodse Amsterdammers.’ Daarnaast duidt de Driehoek het tonen van een hakenkruis ‘als een uiting die kan leiden tot heftige reacties, met verstoringen van de openbare orde tot gevolg.’ Als gevolg van het omstreden voorschrift werd de woordvoerder van Pegida tijdens een toespraak aangehouden en vervolgd. Hij toonde op een spandoek onder meer een hakenkruis in een afvalbak.

De Amsterdamse kantonrechter is echter van oordeel dat het beperkende voorschrift van de burgemeester ‘de inhoud van de te openbaren gedachten en gevoelens raakt. Het verwerpen van het nationaalsocialisme betreft immers een wezenlijk onderdeel van hetgeen Pegida wil betogen. Dat Pegida het nationaalsocialisme niet letterlijk verwerpt omdat zij dit anders uitlegt en daaraan actuele thema’s verbindt, maakt dit niet anders.’

Uit het logo van Pegida blijkt volgens de rechter duidelijk dat het hakenkruis in een afvalbak wordt gegooid. ‘Hiermee is de kans op verwarring bij het publiek, en daarmee op wanordelijkheden, anders dan de officier van justitie heeft betoogd, minimaal. Nu bovendien vaststaat dat het logo van Pegida op zich niet strafbaar is, kon de burgemeester naar het oordeel van de kantonrechter Pegida niet verbieden het hakenkruis – als onderdeel van haar logo – te tonen.’

De vrijgesproken verdachte verklaarde eerder dat hij het niet eens is met het aan Pegida opgelegde voorschrift omdat het in zijn optiek over de inhoud ging. Volgens de Wet openbare manifestaties mogen burgemeesters alleen beperkingen stellen aan demonstraties in het kader van de bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 250 euro boete.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Ssssst!