In een parlementaire hoorzitting in de Turkse hoofdstad Ankara heeft een vertegenwoordiger van Diyanet gezegd dat imams informatie verzamelen over Gülen-sympathisanten. Dus ook in Nederland.

Sinds de ‘couppoging’ van 15 juli in Turkije beschuldigt despoot Erdogan de Gülen-beweging ervan de ‘staatsgreep’ in gang te hebben gezet. De afgelopen maanden stond het land in het teken van grootschalige politiek-religieuze zuiveringsoperaties waarbij inmiddels meer dan 110.000 mensen zijn ontslagen of op non-actief gesteld en 37.000 mensen gevangengezet. De ontslagen vonden onder andere plaats binnen het leger, het onderwijs, de rechterlijke macht, de politie, pers en verschillende ministeries.

De lange zuiveringsarm van Erdogan reikt ook tot in Nederland. Volgens Ahmet Taskan, prominent lid van de Nederlandse Gülenbeweging, fungeren de imams van 145 moskeeën als spion van de Turkse president Erdogan. ,,Overheidsambtenaren en politici van Erdogan lopen rond in moskeeën. Ze zaaien hier haat en onrust in de samenleving. Zij kiezen niet voor de dialoog. Dat is strafbaar in dit land. Stuur ze dan maar het land uit”, zei Taskan in augustus in het Algemeen Daqblad.

De moskeeën waar Taskan op doelt worden gestuurd door Diyanet, een Turkse overheidsinstelling voor godsdienstzaken die de officiële staats-islam promoot. Ze hebben een jaarlijks budget van 2,2 miljard euro, dat is meer dan de meeste andere ministeries in Turkije. Van dat geld worden 150.000 Turkse imams betaald en opgeleid die in 38 landen werkzaam zijn in moskeeën. Zij schrijven ook de preek voor het wekelijkse vrijdaggebed, onder andere in de 145 Nederlandse moskeeën.

In een reactie liet Diyanet aan het AD weten zich ‘absoluut niet’ te herkennen in de beweringen van Ahmet Taskan. ,,Net als de heer Taskan hebben we alle vertrouwen in de rechtsstaat. Islamitische Stichting Nederland is een koepelorganisatie van lokale moskee-organisaties. Deze zijn naar Nederlands recht opgericht. De zelfstandigheid daarvan is gewaarborgd volgens het Nederlands recht en de statuten van die stichtingen. Incidenten kunnen we helaas niet uitsluiten, echter van een structureel beleid of oproep jegens Gülenisten is geen sprake.”

Maar vandaag meldde de Turkse correspondent Marc Guillet van BNR-radio dat de aantijgingen van Taskan kloppen. ,,In een parlementaire hoorzitting in de Turkse hoofdstad Ankara zei een vertegenwoordiger van Diyanet dat imams informatie verzamelen over Gülen-sympathisanten. Ze geven het nu openlijk toe”, aldus Guillet. Het spioneren gebeurt niet alleen in Nederland maar ook in 37 andere landen. Diyanet verzamelt naar eigen zeggen namen, activiteiten en adressen van journalisten, organisaties, scholen, ondernemers en academici.

Turken die worden verdacht Gülen-sympathisant te zijn worden foto’s gemaakt. In 38 landen zijn 50 rapporten opgesteld over Gülen-aanhangers en die zijn vervolgens naar Ankara gestuurd. Turkije oefent vervolgens druk uit op overheden om bijvoorbeeld Gülen-scholen en ziekenhuizen te sluiten. ,,Of om mensen zelfs uit te leveren aan Turkije”, zegt Guillet. ,,Dat laatste is niet gebeurd, maar in sommige landen zijn al wel scholen gesloten.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties