Volgens een anonieme bron bij Heckler & Koch, de Duitse hofleverancier van militaire geweren, ziet het bedrijf in de nabije toekomst af van deals met corrupte landen.

Volgens een anonieme medewerker van Heckler & Koch, die gesproken heeft met een journalist van het persbureau DPA, wordt het vanwege de strenge regelgeving in Duitsland steeds moeilijker om zaken te doen met landen die geen democratische wortels hebben en niet verbonden zijn aan de NAVO. ,,We willen alleen leveren aan solide landen – dat betekent ondubbelzinnig democratisch, zeker niet corrupt, en in de NAVO, of partners van de NAVO”, zegt de bron die door DPA als ‘manager’ wordt omschreven.

NAVO-partners als Japan, Australië, Zwitserland en Nieuw-Zeeland zouden om die reden in de nabije toekomst groen licht krijgen van Heckler & Koch. Landen als Saoedi-Arabië, Mexico, Brazilië, India en zelfs Turkije (NAVO-lid) komen op de gele lijst te staan van corrupte landen waar niet langer aan zal worden geleverd. Als een van de redenen om van beleid te wijzigen noemt de ‘manager’ het strenger wordende exportbeleid van Duitsland, met name naar het Midden-Oosten.

Vanwege dat restrictieve overheidsbeleid leed Heckler & Koch vorig jaar 90 procent omzetverlies als gevolg van de blokkade op wapenexport naar het Midden-Oosten. Om die reden sleepte het bedrijf de Duitse overheid voor het gerecht na het afblazen van een wapenorder met Saoedi-Arabië. Het betrof hier onderdelen voor de fabricage van het populaire G36 volautomatische geweer. De Europese afzet van de G36 floreert daarentegen als nooit tevoren, mede als gevolg van de terreuraanslagen van de afgelopen jaren.

In de 67-jarige geschiedenis van het bedrijf heeft Heckler & Koch wapens en munitie verkocht aan tientallen landen, waaronder Iran, Soedan, Tsjaad en Mexico. Wapenverkoop is voor het bedrijfsleven in Duitsland uitermate lucratief. Volgens onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) staat het land vijfde op de lijst van grootste wapenleveranciers ter wereld waarvoor 80.000 mensen werkzaam zijn.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7 jaren geleden

Het mysterieuze bericht is waarschijnlijk een manier om politiek te bedrijven via media. H&K verkoopt aan iedereen over de hele wereld, maar het Duitse wapenexportbeleid ligt onder vuur van een brede coalitie van vrede- en mensenrechtengroepen. Als tegenzet laat H&K ‘lekken’ dat ze er verder maar helemaal vanaf zien omdat ze toch nooit een vergunning krijgen. Handig verhaal in verkiezingstijd waar werkgelegenheid een groot punt is.

Ze hebben geen vergunning gekregen voor een order naar Saoedi-Arabië. Daar hebben ze 1 jaar financieel wat last van gehad, maar de resultaten over een langere periode gaan prima. Verder heeft de anonieme bron gezegd dat ze alleen nog exporteren naar NAVO en aan NAVO bevriende landen. Wat betekent dat? Niet meer aan Rusland en Noord-Korea, maar die behoorden toch al niet tot de klantenkring.

nnnnn....
7 jaren geleden

En WIE heeft dan dit stukje op deze site geplaatst ?
Binnen een dag al een reactie, lijkt me duidelijk dus, of….?