Vanwege de verbreding van de A12 en A27 zal een strook van het bos bij Amelisweerd verdwijnen. Minister Schultz heeft daartoe woensdag namens het kabinet het Tracébesluit ondertekend.

Rijkswaterstaat wil de bereikbaarheid en de doorstroming rond Utrecht aanpakken. Langs de A12 en de A27 komen extra rijstroken en daarnaast wordt de snelweg A27 ter hoogte van Amelisweerd veiliger gemaakt door gescheiden rijbanen. Hiervoor moet een strook bomen bij Amelisweerd wijken, maar daar staat tegenover dat er een ‘groene verbinding’ komt over de snelweg heen om het bos beter bereikbaar te maken vanuit de stad.

Over de maatregelen is lang onenigheid geweest. Al in 2012 keerde onder meer de gemeente Utrecht zich tegen de plannen van de destijds demissionaire minister Schultz. Een Kamermeerderheid stelde zich uiteindelijk achter de minister op. Afgelopen zomer woonden 500 tegenstanders een protestbijeenkomst bij in het bos. Het Tracébesluit wordt op 19 januari gepubliceerd en dan kan er tot 2 maart beroep tegen worden aangetekend bij de Raad van State.

Dat laatste zal zeker geschieden. Verzameld in het platform Stichting Kerngroep Ring Utrecht wijzen de tegenstanders erop dat de minister uitgaat van achterhaalde groeicijfers van het autoverkeer om de plannen te onderbouwen. ‘Als ze de groeicijfers uit 2015 zou hanteren dan worden de plannen, die ruim 1.1 miljard euro kosten, ook nog eens onrendabel.’ De verbreding naar veertien rijbanen heeft echter nog meer nadelen: jarenlange bouwoverlast, files én ongezonde lucht.

Om op basis van actuele CPB-cijfers een onafhankelijk onderzoek door een ingenieursbureau te kunnen bekostigen, is Kerngroep Ring Utrecht een crowdfunding campagne gestart waarmee 30.000 euro moet worden ingezameld. ‘Het heeft geen zin om de weg te verbreden. Door onze jarenlange actieve lobby bij bestuurders en politici weten wij dat de politieke stemming in Den Haag rijp is voor deze omslag: besluit met gezond verstand en zet eenvoudige, doeltreffende alternatieven in voor de doorstroming en de omgeving.’

Eerder in 1982 vond er in het bos bij Amelisweerd een veldslag plaats tussen honderden militante actievoerders en de ME. Aanleiding was de aanleg van de A27 dwars door het oude eikenbos. De politie kreeg op 24 september 1982 opdracht het bezette bos, waar tegenstanders zich onder meer in boomhutten hadden verschanst, te ontruimen en stuurde bulldozers het bos in om de 472 bomen die de aanleg van de A27 in de weg stonden te kappen. Het kort geding over de kap dat op dat moment diende, was daarmee zinloos geworden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties