Donderdag stemde de Rotterdamse gemeenteraad in met de Woonvisie. De komende drie jaar worden de eerste 850 woningen gerenoveerd of herbouwd. Een speciale commissie evalueert de komende maanden het woonreferendum.

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de Woonvisie. Dit beleidsdocument voorziet onder meer in de sloop van 15.000 goedkope woningen en de bouw van 26.000 nieuwe huizen in het midden- en het hoge(re) segment, vooral in Rotterdam-Zuid. Zoals werd verwacht stemde de voltallige oppositie tegen de bouw- en sloopplannen van wethouder Schneider (LR).

Het besluit volgt op het mislukte raadgevende woonreferendum van eind vorige maand. Slechts 16,9 procent van de 497.565 kiesgerechtigde Rotterdammers bracht een stem uit, terwijl de minimale opkomstdrempel 30 procent bedroeg. Tot teleurstelling van de initiatiefnemers van de raadgevende volksraadpleging, zoals de Rotterdamse huurdersverenigingen en de SP. Van diegenen die hun stem uitbrachten zei 72 procent (60.547 mensen) ‘nee’ tegen de Woonvisie.

Oppositiepartij VVD greep het raadsdebat aan door de motie ‘Rexit’ in te dienen met als beoogde doel afschaffing van het stadsreferendum. Volgens de partij is ‘er heel veel geld onnodig in de Maas gekieperd’. De kosten van het referendum bedroegen ruim 1,6 miljoen euro. De motie kreeg slechts de steun van coalitiepartij CDA en de eenmansfractie van CU/SGP.

Op verzoek van de raad zal een speciale commissie de komende maanden het woonreferendum evalueren. Partijen willen graag weten waarom de opkomst zo laag was en welke lessen er te trekken zijn uit Rotterdams eerste stadsreferendum sinds 1995. Op basis van de uitkomsten wordt de verordening mogelijk aangepast. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het schrappen van de opkomstdrempel, die nu is vastgesteld op 30 procent.

Nu het licht op groen is gezet voor de Woonvisie worden de komende drie jaar de eerste 850 verloederde particuliere woningen in Rotterdam-Zuid opgeknapt of herbouwd. Voor deze grote operatie is 85 miljoen euro beschikbaar. De kosten zijn hoog omdat eerst de eigenaren moeten worden uitgekocht. De kosten per woning bedragen zo’n 100.000 euro. Er zijn overigens nog geen projectontwikkelaars of particuliere bedrijven te vinden die deze klus willen klaren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties