De Israëlische overheid wil de relaties met de landen die de VN-resolutie tegen de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden goedkeurden ‘tijdelijk afbouwen’.

Vrijdag keurden veertien van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad een tekst goed die eist dat Israël ‘onmiddellijk en volledig stopt met de bouw van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem’. Het was voor het eerst in acht jaar dat de Veiligheidsraad een resolutie, voorgedragen door Nieuw-Zeeland, Maleisië, Venezuela en Senegal, over Israël en de Palestijnse gebieden goedkeurde.

De VS onthield zich van stemming. Opmerkelijk want het land is traditioneel een bondgenoot van Israël. In de acht jaar dat Obama aan de macht is geweest, is vrijwel elke poging tot verzoening tussen Israël en de Palestijnen nihil gebleken. Vaak liepen ze nota bene stuk op de nederzettingenpolitiek van Israël. De relatie tussen Obama en Netanyahu raakte hierdoor ‘zwaar onderkoeld’. Waarnemers zien in de onthouding van de VS bij deze resolutie dan ook een ultieme poging van Obama om alsnog zijn stempel op het Midden-Oosten te drukken.

Ondanks gedane electorale toezeggingen in 2009 is het Obama niet gelukt de bouw van nieuwe nederzettingen tot stilstand te brengen. Sterker, de Israëlische bouwnijverheid in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem kwam tot grote bloei. Gelet op het huidige bouwtempo worden 13.000 wooneenheden gecreëerd, bijna evenveel als het aantal onder Obama’s voorganger Bush. Na vijf decennia hebben naar schatting 400.000 Israëliërs onderdak gevonden in de bezette Westelijke Jordaanoever en 200.000 in Oost-Jeruzalem.

In september van dit jaar ondertekenden de VS en Israël ook nog een overeenkomst waarin staat vermeld dat de Amerikanen gedurende tien jaar 38 miljard dollar besteden aan een militair steunpakket, de grootste ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Ondanks hun stellingname dat nederzettingen schadelijk zijn voor vrede, zeggen Amerikaanse regeringsbeambten dat de VS toegewijd is aan Israëls veiligheid en dat militaire steun niet gekoppeld kan worden aan verschillen in beleid.

Vraag is of nieuwbakken president Trump, die liever in eigen land investeert, dit beleid wijzigt. Hoe dan ook, de aanname van de resolutie door de VN-Veiligheidsraad heeft de toorn van de Israëlische president gewekt. Israël heeft dinsdag de ambassadeurs van China, Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië (permanente leden van de VN-veiligheidsraad) en Japan, Angola, Egypte, Maleisië, Senegal, Nieuw-Zeeland, Spanje, Oekraïne, Uruguay en Venezuela (voor twee jaar tijdelijk lid) laten weten dat het de banden ‘tijdelijk wil afbreken’.

Verder heeft Netanyahu laten weten dat hij van zins is om de resolutie te negeren. De Palestijnse president Abbas daarentegen wil weten op welk tijdstip de stopzetting van de bouw van nieuwe nederzettingen concreet ingaat. Abbas hoopt op een spoedig besluit vanwege de internationale vredesconferentie in Parijs op 15 januari. Israël weigert daaraan deel te nemen omdat het vreest buitenspel te worden gezet door de internationale gemeenschap. Zou zo maar kunnen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties