De Nederlandse overheid heeft de persvrijheid geschonden in een onderzoek naar een journalist van De Telegraaf. Dat heeft de Staat erkend in een procedure aangespannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Uit een artikel in De Telegraaf van 28 maart 2009 bleek dat het kabinet in 2003 bij de besluitvorming over politieke steun in de aanloop naar de oorlog in Irak op het verkeerde been was gezet door blunderend inlichtingenwerk van de AIVD. Daardoor ontstond de indruk dat het regime van Saddam Hoessein onder andere zou beschikken over massavernietigingswapens. Je kunt ook stellen dat de AIVD als de lange arm van de Amerikaanse CIA fungeerde.

De AIVD begon direct na verschijning van het artikel met het afluisteren van betrokken journalisten Joost de Haas en Jolande van der Graaf in de hoop hun bronnen te achterhalen. Ook verrichtte het Openbaar Ministerie huiszoeking bij Van der Graaf. Computer, laptop, gsm’s, agenda, tomtom en dozen vol aantekeningen werden bij haar in beslag genomen. Het afluisteren van de journalisten is tot in hoger beroep in Nederland onrechtmatig verklaard.

Tegen de huiszoeking en inbeslagnames bij verslaggeefster Van der Graaf procedeerde De Telegraaf door tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Na de erkenning van de Staat dat de persvrijheid was aangetast, is deze zaak door het EHRM afgedaan met een veroordeling van de Staat in een deel van de proceskosten van De Telegraaf, zo blijkt uit de uitspraak van het EHRM van oktober die thans gepubliceerd is. Daarmee komt er een einde aan de rechtszaak tussen De Telegraaf en de Staat.

Het is de tweede keer in vier jaar tijd dat schending van de informatievrijheid van De Telegraaf wordt vastgesteld bij het EHRM. Eind 2012 oordeelde het Hof dat het afluisteren en observeren door de AIVD van verslaggevers Bart Mos en Joost de Haas niet door de beugel kon. Mos en De Haas onthulden in 2006 dat geheime AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K. in de onderwereld circuleerden. Die veroordeling leidde tot een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat de inzet van bijzondere bevoegdheden om bronnen van journalisten te achterhalen vooraf aan de rechter moet worden voorgelegd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties