De Nationale Politie wil agenten op korte termijn laten experimenteren met stroomstootwapens. De zogenoemde ‘taser’ is echter zwaar omstreden en heeft in de VS tot honderden dodelijke slachtoffers geleid.

Aanleiding voor korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie om de taser weer op de politieke agenda te zetten zijn, u raadt het al, de incidenten tijdens de jaarwisseling, toen hulpverleners werden bestookt met stenen en vuurwerk en voor miljoenen aan schade werd aangericht. Als populistische haviken grijpen ambtenaren dergelijke voorspelbare taferelen aan om hun huidige uitrusting als zijnde ontoereikend te verklaren.

Naast het dienstwapen, pepperspray, traangas, wapenstok, handboeien en portofoon, moeten in de nabije toekomst aan dit arsenaal de taser en bodycam worden toegevoegd, als het aan Akerboom ligt. Oom agent begint zo langzamerhand op een verwarde marskramer te lijken, met spullen die hij rond de heupen met zich mee draagt welke expliciet voor gewelddadige doeleinden bestemd zijn. Dat wordt nog een hele tijdrovende puzzel, bedenken in welke situatie je welk wapen gaat gebruiken. En dan maar afwachten of hij de juiste pakt…

,,We moeten constateren dat de maatregelen die er nu zijn niet het gewenste effect hebben en gemakkelijke oplossingen liggen niet direct voor het oprapen”, zegt Akerboom in een interview met Nu.nl. Niet alleen de speciale eenheden, maar ook de basisteams van de politie gaan stroomstootwapens uitproberen. ,,Het gat tussen vuurwapen en stok wordt als te groot ervaren”, aldus Akerboom.

In welke steden de politie stroomstootwapens gaat dragen, laat Akerboom op korte termijn weten. Er moeten eerst afspraken worden gemaakt met lokale overheden. Daarnaast wordt de uitschuifbare wapenstok in 2018 uitgerold. Voordat dit definitief gebeurt moet eerst de aanbesteding plaatsvinden en agenten worden opgeleid. Verder wil Akerboom medio 2017 grootschalige pilots starten met bodycams waarmee het gedrag van het publiek wordt gefilmd.

Albert Springer van politievakbond NPB is blij met de ‘goede voornemens’ van Akerboom. Springer erkent dat het gat tussen de wapenstok en het vuurwapen te groot is. ,,We hebben ook pepperspray gehad. De verwachting was dat je daar iemand tijdelijk mee kon uitschakelen, maar dat valt ontzettend tegen. Het stroomstootwapen heeft bewezen dat mensen even knock-out gaan”, aldus Springer.

Dat ‘even knock-out gaan’ is een understatement. De inzet van het stroomstootwapen kan het laatste dodelijke zetje betekenen voor mensen die bijvoorbeeld te kampen hebben met hartproblemen. Zo stelde Amnesty International in 2009 dat er in Amerika sinds 2001 meer dan 350 doden zijn gevallen door gebruik van de taser. Het VN-Comité tegen Foltering ontraadde de Nederlandse regering in 2013 om stroomstootwapens aan het gehele politiekorps beschikbaar te stellen. Volgens het comité kan dit leiden tot marteling.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Onno
7 jaren geleden

Er bestaat trouwens een minder gevaarlijk alternatief voor dat gat tussen vuurwapen en wapenstok:de zgn. Piexon Jetprotector JPX.

Op youtube zijn filmpjes hiervan te zien.

Die tasers zal een (niet psychopathische) politieman gewoon niet willen gezien het ‘track-record’ van die verraderlijke dingen.