Air China Cargo zet een punt achter het vervoer van haaienvinnen. Daarmee sluit deze vervoerder zich aan bij ruim dertig andere luchtvaartmaatschappijen die de haaienvin al eerder in de ban deden.

Nergens ter wereld worden zoveel haaienvinnen geïmporteerd als in Hongkong: zo’n driekwart van de wereldwijde vangst. Haaienvinnen worden afgehakt waarna de haaien terug in zee worden gegooid en een pijnlijke dood sterven. Door een felle campagne laten de Chinezen een bordje haaienvinnensoep, een luxeproduct, steeds vaker aan zich voorbij gaan. Dat nu ook Air China Cargo, onderdeel van de nationale luchtvaartmaatschappij Air China, stopt met het vervoer van de vinnen is een teken aan de wand.

Onderzoek in 2013 wees uit dat jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien een wrede dood sterven als gevolg van de vangst en het afhakken van de vinnen. ,,Haaien bestaan al zeker 400 miljoen jaar en zijn één van de oudste gewervelde dieren op de planeet. Deze roofdieren ervaren nu echter zulke afnames in hun aantallen dat dat wereldwijd reden is tot zorg”, aldus wetenschapper Boris Worm van de Canadese Dalhousie University in het blad Marine Policy.

,,Het verlies van haaien kan het bredere ecosysteem aantasten”, zegt onderzoeker Mike Heithaus. ,,Toen we met tijgerhaaien werkten, hebben we gezien dat het ecosysteem trapsgewijs verandert als er niet genoeg van deze roofdieren zijn.” Die veranderingen druppelen heel ver in het ecosysteem door: soms zelfs tot het niveau van de planten in zee. De onderzoekers benadrukken dat het lastig is om vast te stellen hoeveel haaien jaarlijks de dood vinden.

Wereldwijd worden maatregelen genomen om haaien te beschermen, maar die maatregelen gaan niet ver genoeg, zo stellen de onderzoekers. Bovendien worden de opgelegde regels ook lang niet overal even goed nageleefd. ,,Meer landen moeten investeren in een duurzaam management van de jacht op haaien”, aldus onderzoeker Samuel Gruber. ,,Dat betekent het introduceren van quota, regels als het gaat om de handel en andere beschermende maatregelen.” Overigens bevat de haaienvinnensoep in Nederlandse restaurants geen haaien- maar kippenvlees.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
7 jaren geleden

Gruber klinkt alweer top.
Desalnietemin is et n cultuur dingetje en aangezien alle culturen gelijk zijn hoeven wij hiero dus niet nog meer verrijkt te worden.