Kinderen worden juist dikker als ouders hen al op jonge leeftijd erop wijzen dat ze teveel wegen. Dit opmerkelijke feit wordt beweerd door Amerikaanse en Britse onderzoekers.

Om overgewicht bij kinderen aan te pakken, is het belangrijk dat ouders het probleem onderkennen, was aanvankelijk de logische redenering. Naar nu blijkt kan deze houding van de ouders het probleem juist vergroten, stellen onderzoekers in het Amerikaanse vakblad Psychological Science. Je zou het wellicht kunnen vergelijken met jongeren die zich in de pubertijd als vanzelf politieke opvattingen eigen maken die haaks staan op die van pa en ma.

Als ouders vinden dat hun kind teveel weegt, dan krijgt het kind eerder een negatieve kijk op het eigen lichaam. Dit kan in de loop der jaren tot overgewicht leiden. ,,We stellen vast dat het stigma voor een kind met overgewicht kan verklaren waarom zij de neiging hebben meer in gewicht toe te nemen tijdens hun ontwikkeling”, aldus Eric Robinson (Universiteit van Liverpool) en Angelina Sutin (Florida State University).

Robinson en Sutin baseren hun stelling op twee studies, een van 2.800 Australische gezinnen en een van 5.800 Ierse gezinnen. De Australische studie woog en mat kinderen op hun vierde of vijfde jaar en vroeg de ouders hoe ze het gewicht van hun kind zouden omschrijven. Toen de kinderen twaalf of dertien waren, kwamen de onderzoekers opnieuw langs. De kinderen moesten op foto’s van lichamen met uiteenlopende omvang aanduiden welk lichaam het best met hun eigen lichaam overeenkwam.

Op hun veertiende of vijftiende kwamen de onderzoekers nog eens op bezoek. Over een periode van tien jaar waren de kinderen die volgens hun ouders op jonge leeftijd reeds overgewicht hadden, sneller in gewicht toegenomen dan andere kinderen. Robinson en Sutin zien geen andere verklaring dan dat de perceptie van de ouders hierbij een belangrijke rol heeft gespeeld. Het uiteindelijke gewicht van het kind hing niet af van het gewicht op zijn vierde of vijfde jaar, maar van de mening van de ouders over het kind op de weegschaal.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties